Rijk van Nijmegen

Moeder verongelukte Niels (20) ontroostbaar: 'Ik voel heel veel liefde voor mijn kind'

Niels Groothuijse.
Niels Groothuijse. © Familie
BEEK - Hele mooie blauwe ogen, lief, bijzonder en altijd een grote glimlach. Zo omschrijft Mandy Weijers haar zoon Niels die afgelopen juli om het leven kwam bij een ongeluk in Beek. Hij werd op 20-jarige leeftijd na een avondje stappen tijdens de Vierdaagsefeesten aangereden. Drie weken later kan Mandy nog nauwelijks bevatten dat haar geliefde zoon nooit meer thuiskomt.
“Ik voel me leeg en heb zo’n enorme hartpijn. Als ik mijn dochter niet had gehad was ik liever met hem meegegaan. Ik denk vaak: wat heeft mijn menneke doordat hij er niet meer is toch een hoop mensen verdrietig gemaakt. Maar naast al het verdriet voel ik vooral heel veel liefde voor mijn kind”, vertelt Mandy, terwijl ze in tranen uitbarst.

Held zonder cape

Niels woonde met veel plezier bij zijn ouders in Beek. Samen met zijn zusje Nina, die haar broer omschrijft als haar beste vriend. Hij hield van zijn baan als logistiek teamleider bij een kunststofbedrijf waar hij enorm werd gewaardeerd. In zijn vrije tijd bracht hij veel tijd door met vrienden. Volgens Mandy is door de dood van haar zoon de wereld een hele bijzondere jongen verloren.
“Hij was zo lief en had zijn leven goed op de rit. Hij leefde zorgeloos, maar met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Zijn vrienden beschrijven hem als een held zonder cape. Wanneer hij thuis was voelde het huis gelijk vol. Gelukkig heb ik mijn zoon tijdens zijn leven ontelbare keren gezegd hoe trots ik op hem ben.”

Wereld ingestort

Mandy zag haar zoon voor het laatst tijdens de intocht van de Nijmeegse 4Daagse op vrijdag 22 juli. Na een gezellige middag vertrok Niels met vrienden naar de stad om verder te feesten. Even na 02.00 uur ging het mis. Op weg naar huis werd hij op de Nieuwe Rijksweg aangereden door een auto.
“Vrienden van Niels zaten op een hangplek in Beek op hem te wachten en hoorden een ambulance. Ze dachten gelijk: ‘Niels is er nog niet!’ Ze hebben mij gebeld en gevraagd of ik wist waar hij was, maar dat wist ik niet. Ik heb toen Niels gebeld, maar die nam natuurlijk niet op. En toen kwam mijn dochter Nina naar beneden en die zei: ‘Er is denk ik iets gebeurd’.”
Een paar seconden later zagen Mandy en haar dochter dat de politie voor de deur stond. “Het is een beeld dat je alleen in films ziet. Ik maakte de deur open en toen heb ik geschreeuwd. Ik zei: ‘Nee, mijn kind is niet dood!’ Maar de politie zei van wel. Dan stort je wereld in.”
Niels (rechts) samen met zijn moeder, zusje en vader tijdens de intocht van de 4Daagse.
Niels (rechts) samen met zijn moeder, zusje en vader tijdens de intocht van de 4Daagse. © Familie
Dezelfde dag moest Mandy met haar man en dochter naar het mortuarium om Niels te identificeren. “Ik hoopte toen nog dat het misschien toch niet mijn Nielsje was. Maar het was toch echt mijn kind dat er lag. Ik heb hem geknuffeld en voelde alleen maar liefde.”
De dagen voor de uitvaart lag Niels thuis opgebaard. “Het waren dagen vol verdriet, maar ook heel vredig. Er zijn heel veel mensen langs geweest om afscheid te nemen. Voordat de kist dichtging heb ik hem op zijn voorhoofd gekust en nog een laatste keer door zijn haren gewreven. Dat was heel moeilijk, omdat het de laatste keer was dat ik hem kon aanraken.”
Iedereen was zo hartelijk en er was zoveel liefde voor mijn zoon
Op de dag van de uitvaart is de kist van Niels in een auto door het dorp gereden. Op de route hingen spandoeken en er werden fakkels aangestoken. Het afscheid vond plaats in de dorpskroeg Sous les Eglises. Iedereen was welkom. “Ik krijg mijn kind er niet mee terug, maar het was een heel mooi afscheid. Iedereen was zo hartelijk en er was zoveel liefde voor mijn zoon. Iemand heeft namens mij gesproken en gezegd: ‘Niels is mijn kanjer, mijn grote liefde’. Niels zijn vrienden hebben vuurwerk afgestoken en zijn vriendinnen ballonnen met een lieve tekst opgelaten.”
Vrienden van Niels tijdens de uitvaart.
Vrienden van Niels tijdens de uitvaart. © Frank van Raaij
Mandy en haar dierbaren zijn tot het laatste moment bij Niels gebleven. “In het crematorium hebben we zijn kist zelf in de oven gezet en zijn gebleven tot de deuren dicht gingen. Het was heel moeilijk, ik dacht: Dit is het dan en ik krijg hem straks in een potje terug. Maar ik zorg al 20 jaar voor mijn kind en ik zorg dat hij niet alleen is.”
Momenteel leeft Mandy van dag tot dag en op sommige dagen van uur tot uur. “Ik zit in een overlevingsmodus en huil heel veel. Maar ik wil het verdriet en de liefde voor mijn kind voelen. Soms ga ik naar Niels' kamer om op zijn bed te liggen en aan zijn kussen te ruiken. Ik denk niet dat ik ooit nog helemaal gelukkig word, maar de liefde voor onze dochter Nina geeft mij kracht om verder te gaan.”
Niels als kleuter, de favoriete foto van zijn moeder Mandy.
Niels als kleuter, de favoriete foto van zijn moeder Mandy. © Familie
De politie laat weten dat het nog niet precies duidelijk is wat er in de nacht van vrijdag 22 juli op zaterdag 23 juli 2022 is gebeurd. Dit wordt momenteel onderzocht door Forensische Opsporing Verkeer. De politie kan wel melden dat Niels die nacht op de rijbaan liep en in botsing kwam met een auto. De automobilist werd in eerste instantie aangehouden, maar kon daarna weer naar huis en was niet onder invloed.

Zie ook: