Achterhoek

Doesburg wil bijzondere atlas naar Grote Kerk halen

test
test © Omroep Gelderland
DOESBURG - Als het aan enkele inwoners van Doesburg ligt is de Gordon atlas in de komende jaren een keer in de Grote kerk in de Hanzestad te zien. De Gordon atlas is een verzameling tekeningen en kaarten rond de ontdekkingsreiziger Robert Jacob Gordon.
Gordon was naast ontdekkingsreiziger ook militair en natuurwetenschapper. Hij maakte aan het einde van achttiende eeuw meerdere ontdekkingsreizen door zuidelijk Afrika. Tijdens en na die reizen maakte hij vele verslagen en prenten. De zogenaamde Gordon Atlas bestaat uit 455 tekeningen en kaarten en is sinds 1914 in het bezit van het Rijksmuseum.
Zomer in Gelderland vanuit Doesburg

Geboren in Doesburg

Doesburg heeft een band met Robert Jacob Gordon. Hij werd namelijk in 1743 in de Hanzestad geboren. Dat werd pas een aantal jaren geleden ontdekt. Reden genoeg om daar meer aandacht aan te schenken. Volgens Marijke Peelen van HetHuisDoesburg zou het prachtig zijn om die Gordon atlas een keer voor een tijdelijke expositie naar de Grote of Martinikerk in Doesburg te halen. Ze zei dat dinsdagavond in het programma Zomer in Gelderland.
"Gordon was echt bijzonder. Hij ging naar plekken waar nog nooit Europeanen geweest zijn. Hij is eigenlijk een voorbeeld van hoe iemand die we niet meer kennen toch statuur heeft." Peelen is ervan overtuigd dat het moet lukken de Gordon atlas een keer naar Doesburg te halen: "Het gaat een keer gebeuren!"