Rivierengebied

Nog een keer Grease? Ja, zeggen treurende fans van Olivia Newton-John

Olivia Newton-John
Olivia Newton-John © EPA
GELDERMALSEN - Het overlijden van zangeres en actrice Olivia Newton-John is een schok voor velen. Zeker voor Janine Waardenburg en Timo van Verseveld uit Geldermalsen die als eersten in Nederland de juniorrechten van de musical Grease wisten te bemachtigen.
Olivia Newton-John overleed maandag op 73-jarige leeftijd. Ze wordt geroemd om wat ze voor kankerbestrijding deed en scoorde meerdere wereldwijde hits, maar was vooral bekend van de film Grease. Daarin schitterde ze naast John Travolta als het liefdespaar Sandy en Danny.
Later werd er een musical van Grease gemaakt. Janine is dirigent van het Geldermalsense kinderkoor Tzjill en haar partner Timo was voorzitter van dat koor. Dat voerde oktober vorig jaar drie keer de jeugdmusical uit in De Pluk in Geldermalsen.

'Ze was een icoon'

Het overlijden van de ster kwam hard bij hen aan. "We zaten in Oostenrijk en we schrokken van het bericht", vertelt Timo. "Het is toch dé Sandy aller tijden. Je herkent haar stem meteen", vult Janine aan. "We zijn opgegroeid met de film en de muziek. Ze is ook een icoon voor ons geworden", benadrukt Timo.
Het omzetten van de musical naar een kinderversie was volgens het stel niet zo moeilijk. "Een groot deel van de cast was tiener. Heel herkenbaar dus, want een groot deel van het kinderkoor was ook in de tienerleeftijd", legt Timo uit.

'Danny past zich ook aan Sandy aan'

"Onze versie was korter. En wat gekuist, zo zat de tienerzwangerschap er niet in. Ook op het taalgebruik is gelet. En het is aan de huidige tijd aangepast. Niet alleen paste Sandy zich aan Danny aan, maar bij ons gebeurde dat ook andersom", vertelt Timo.
"De kinderen hebben genoten en ze hebben de sterren van de hemel gezongen. Dit is een goede reden om het weer uit de kast te halen. Het is een tijdloos verhaal, ook voor kinderen en jongeren. De kinderen vinden het fantastisch. Laten we het doen", pleit Janine voor een heropvoering van Grease.