Arnhem en omstreken

De heetste plek van Arnhem is nu groen én koeler

Johannes Bouma, stadsdeelmanager wijkonderhoud van de gemeente Arnhem, loopt door de nieuwe natuur in Het Broek.
Johannes Bouma, stadsdeelmanager wijkonderhoud van de gemeente Arnhem, loopt door de nieuwe natuur in Het Broek. Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het Arnhemse Broek stond op de hittekaart van de stad in 2010 nog donkerrood ingekleurd. Daar is afgelopen voorjaar verandering in gekomen toen er in de wijk op 200 vierkante meter groen is gekomen, waar voorheen tegels lagen.
"Dit was echt een hittegebied", zegt Johannes Bouma, stadsdeelmanager wijkonderhoud van de gemeente Arnhem. "Er stonden wel wat bomen, maar met een groot stenen plateau eromheen. Daar worden die bomen ook niet gelukkig van."
Bekijk hier hoe het voorheen heetste plekje er nu uitziet:
Het Arnhemse Broek wordt groen

Ook tegen overstromingen

Het was een uitgekiende plek om aan te pakken, meent Bouma. "We hebben goed gekeken waar verharding lag die geen functie heeft: hoeken met stenen. Door daar groen in te zetten zorg je ervoor dat het water in de grond zakt, dat is goed tegen de droogte én zorgt ervoor dat het riool niet overstroomt bij hevige regenval. Het is ook goed tegen de hitte én de bijen en vlinders hebben er ook nog wat aan. Het is eigenlijk én, én, én."
De reacties van de wijkbewoners zijn wisselend. Bouma: "Een aantal vindt al die bloemetjes prachtig en een aantal snapt niet waar het voor nodig is. Het is ook niet dé oplossing, maar in dit geval is het wel: alle beetjes helpen. Zeker op zo'n plek."

Scheelt een paar graden

"Als je op een warme dag op straat staat of op een grasveld, dat maakt uit", zegt Bouma. "Je voelt dat het minder warm is. Dat kan goed een paar graden schelen. Want die tegels geven ook 's nachts nog warmte af. En ze koelen ook niet goed af. Dan is het op de eerste warme dag nog wel te doen, maar als het vijf dagen achter elkaar warm is, ga je het echt merken."