Achterhoek

Spelletjes spelen en geld verdienen tegelijk, zo doet Hans dat

Hans Lemmens voor zijn spellen
Hans Lemmens voor zijn spellen © Hans Lemmens
DOETINCHEM - Hans Lemmens (35) uit Doetinchem is altijd al gek geweest op gezelschapsspellen en heeft daarom van zijn hobby zijn werk gemaakt. Op zijn blog Spellenwijs schrijft hij over alle spellen die hij speelt en geeft hij reviews, uitleg over de regels en strategisch advies.
De Doetinchemmer is zijn blog begonnen vanuit de intentie om zijn liefde en passie voor het spelen van spellen met andere mensen te delen. Volgens Hans werd het pas echt serieus toen hij werd benaderd door een van de grootste spellenuitgevers van Nederland, 999 Games. "Ze vroegen of ik een van hun spellen wilde spelen en reviewen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken."

Drie tot vijf nieuwe spellen per week

Na een tijdje besloot Hans zijn andere baan als online marketeer op te zeggen en fulltime met zijn blog aan de slag te gaan. Momenteel werkt Hans met zo'n vijftien speluitgevers samen en speelt hij elke week drie tot vijf nieuwe spellen: "Als er een nieuw spel binnenkomt ga ik me eerst verdiepen in de spelregels. Overdag test ik kinderspellen met m’n eigen kindjes en soms hun vriendjes. Op vaste avonden test ik spellen met vrienden en familie. Na diverse speelsessies schrijf ik een blogartikel met foto’s, uitleg en een review.”
Bekijk hier de spellen die je niet kunt missen op vakantie:
Spelletjes spelen en geld verdienen tegelijk, zo doet Hans dat
Om zijn 25.000 bezoekers per maand goed te blijven bedienen, let Hans altijd op vaste spelelementen: "Ik kijk naar thema en vormgeving, de interactie die spelers onderling hebben en in hoeverre strategie en tactiek het verloop van het spel bepaalt of dat geluk een grotere rol speelt."

'Soms faal je gigantisch'

Voorlopig is Hans nog lang niet uitgespeeld. "Eigenlijk kom ik tijd tekort. Ik zou nog veel meer kunnen spelen en zou dat ook graag willen. Het blijft altijd spannend om een nieuwe tactiek of strategie te testen en daardoor het spel te winnen. Soms faal je ook gigantisch, maar daar leer je dan weer wat nieuws van. Zo gaat het nooit vervelen."