Achterhoek / Noord-Veluwe

Zo bereiden festivals zich voor op een heet weekend

Festivalgangers op Huntenpop in 2018.
Festivalgangers op Huntenpop in 2018. © ANP
ULFT - Wie gek is op zomers weer kan zich opmaken voor een prachtige week. Na vandaag zal het de aankomende dagen waarschijnlijk boven de 30 graden worden. Hoe gaan de Gelderse evenementen met deze tropische verwachtingen om?
Het DRU Industriepark in Ulft wordt dit weekend na twee jaar wachten weer omgetoverd tot een tweedaags festivalterrein in de Achterhoek. Huntenpop krijgt meteen te maken met temperaturen van meer dan 30 graden.
Bert Messing, programmeur van Huntenpop: "We hebben twee jaar enorm zitten popelen, maar veiligheid gaat voor." Wat betreft de nodige maatregelen is de organisatie dan ook goed voorbereid. "We zorgen voor extra overkappingen, naast dat we altijd al de meeste podia in grote festivaltenten hebben. Ook zorgen we voor een insmeerteam."

'We willen niet dat bezoekers uitdrogen'

Het crossevent Spektakelweekend in Mariënvelde probeert naast voldoende schaduwplekken ook voor genoeg verkoeling te zorgen. "Het laatste wat we willen is dat bezoekers uitdrogen, we proberen daarom ook voor gratis flesjes water te zorgen en hebben bij de feesttent sproeiers die vernevelen", vertelt Arno Tankink, voorzitter van Motorclub Marienveld.

'Sproeien werkt het best'

Over voldoende verkoeling heeft ook de Puttense kermis goed nagedacht: "Bij sommige attracties hebben we waterslangen hangen, sproeien met water werkt toch het beste en vinden de meeste mensen ook het leukst", zegt Nico Sterrenberg van de organisatie. Ook is er voldoende zonnebrandcrème beschikbaar: "We hebben bij meerdere kramen flesjes zonnebrandcrème staan, je zou denken dat die aan het einde van de dag leeg zijn maar dat is niet zo. Mensen smeren niet genoeg."

Vervelende keuzes

Bij de Oogstdagen in Appeltern moesten er vervelende keuzes gemaakt worden, laat de organisatie weten. Het evenement heeft normaal gesproken allerlei demonstraties met dieren, maar dat kan vanwege de hitte niet doorgaan. "We willen het goede voorbeeld geven en we konden het niet over ons hart verkrijgen om die dieren met deze hitte de hele dag aan het werk te zetten", benadrukt organisator Chris van Rossum.

Enthousiast

De meeste organisators geven aan dat het spannend is om met deze hitte weer bezoekers te ontvangen. Het enthousiasme daarentegen blijft onverminderd groot: "Iedereen is ook vrolijk om hier weer op de kermis te zijn, om je buurman een hand te kunnen geven zonder regels is gewoon heel fijn", zegt Niko Sterrenberg.