Rijk van Nijmegen

Zeker 15 kogelgaten bij zorginstelling Nijmegen: 'Het is relatief veel'

Kogelgaten in het glas bij de ingang van IrisZorg.
Kogelgaten in het glas bij de ingang van IrisZorg. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De politie schoot maandagochtend in Nijmegen gericht op een 60-jarige man uit Groesbeek. Er zijn zeker vijftien kogelgaten te zien in de ruit van de ingang van het pand. Dat lijken er veel, maar is dat ook zo?

Wanneer mag een agent schieten?

Daar heeft de politie een richtlijn voor, waarover agenten ter plaatse een afweging moeten maken. "Als een agent zelf, of een andere persoon in levensgevaar is, kan de agent besluiten zijn dienstpistool te gebruiken", aldus de politie. In eerste instantie is het de bedoeling dat de agent op de benen van de verdachte richt.
Maar mocht dat niet afdoende zijn, dan kan er anders besloten worden. "In het uiterste geval kan een agent richten op de romp van een persoon omdat het nodig is deze direct uit te schakelen. Het richten op de benen is in deze gevallen dan niet effectief en dan kunnen er onschuldige slachtoffers vallen", aldus de politie.
Ofwel, als er gericht wordt geschoten betekent het dat er volgens de agenten mensen in levensgevaar waren.
Wat er precies heeft afgespeeld in het pand, is nog niet bekend. De politie doet daar geen uitspraken over. De Rijksrecherche, die het incident onderzoekt, doet er ook geen uitspraken over. Inmiddels is bekend dat alleen de verdachte, een 60-jarige man uit Groesbeek, gewond is geraakt,

Als een agent schiet, waar schiet hij of zij dan mee?

Het dienstwapen van de Nederlandse politie is de Walther P99Q NL. Dit pistool heeft een magazijn met 15 patronen. Dit zijn 9-mm patronen genaamd Action NL. Die gebruikt de politie pas sinds september 2020. "Dat nieuwe patroon levert minder kans op doorschot op", legde producten- en dienstenmanager Barry van Soest van de politie destijds uit. Van een doorschot is sprake als een kogel naast het doelwit nog iets of iemand anders raakt.

Maar hoe vaak mag een agent schieten?

Ook daar deed Van Soest een uitspraak over. "Als de politie moet schieten, is dat om iemand handelingsonbekwaam te maken. Dat gebeurt bij voorkeur met één schot", legt hij uit. "Meer schieten levert niet alleen meer risico op voor diegene op wie wordt geschoten, denk aan meer verwondingen, maar levert ook meer risico op voor de omgeving." Hoe minder, hoe beter dus. Maar het is wel afhankelijk van de situatie.

Werd er dan veel geschoten in Nijmegen?

Terug naar het pand van IrisZorg, waar zeker vijftien kogelgaten te tellen zijn in het glas. Zijn dat er veel? "Dat is niet in het algemeen heel makkelijk te zeggen", stelt politiewetenschapper Jaap Timmer van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij bestudeerde honderden dossiers waarbij agenten hun dienstwapen trokken en ook gericht moesten schieten. "Het is relatief veel. Maar dat is geen waardeoordeel", voegt hij eraan toe.
Het ligt volgens hem namelijk heel erg aan de context van de schoten. "Het kan zijn dat er een heel dynamische situatie is ontstaan. Met meerdere dreigende momenten." Ook is nog niet duidelijk hoeveel agenten hebben geschoten. "Je moet weten wat de omstandigheden en de beweegredenen zijn geweest. Dat is precies de reden waarom de Rijksrecherche er onderzoek naar doet."