Rijk van Nijmegen

Begraafplaats neemt maatregelen na reeks diefstallen

Toke Damen-Peeters na de eerdere diefstal in juni.
Toke Damen-Peeters na de eerdere diefstal in juni. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het bestuur van begraafplaats Jonkerbos gaat extra beveiligingsmaatregelen nemen, nadat afgelopen weekend voor de derde keer in korte tijd graven zijn geplunderd. Nabestaanden willen graag meer cameratoezicht, maar of dat er gaat komen blijft onduidelijk.
“Het is heel erg triest dat het weer is gebeurd. Na de diefstallen in juni hebben we al extra beveiligingsmaatregelen genomen, maar die blijken dus niet voldoende te zijn. We gaan de beveiliging wederom opschroeven. Momenteel zijn we druk bezig met het invoeren van deze extra maatregelen”, vertelt Franc Korsten, bestuurder van Begraafplaatsen Nijmegen, de stichting waar begraafplaats Jonkerbos onder valt.
Korsten wil niet zeggen om welke maatregelen het gaat. “Er is mij geadviseerd daar niks over te zeggen. Ik wil niet zeggen door wie. Ook nabestaanden van mensen die hier begraven liggen, gaan we dat niet vertellen.”

Openstaande poort

Bij de begraafplaats hangen camera’s bij de parkeerplaats en ingang. Nabestaanden Toke Damen-Peeters en Rianca van Vorsselen, beiden gedupeerd door de grafdiefstallen, pleitten eerder al bij Omroep Gelderland voor meer cameratoezicht. De vrouwen willen ook dat er iets aan een poort bij de begraafplaats wordt gedaan, die volgens hen al maandenlang kapot is.
Volgens Korsten is de poort niet kapot, maar staat de poort open en wordt geprobeerd daar iets aan te doen. “Die poort is niet van ons, maar van het crematorium naast ons. We vragen wel aan het crematorium om het te sluiten. Ook zijn we er druk mee bezig om te kijken hoe we dat deel afgesloten krijgen.”

Brons en koper gestolen

De vernielingen en diefstallen van afgelopen weekend waren het derde incident in korte tijd. In twee weekenden in juni werden er ook graven geplunderd. Alle drie de keren werden er versiersels van brons en koper gestolen, zoals beeldjes, vazen en kandelaars. Volgens Korsten is er in totaal van 23 graven gestolen.
Nabestaanden krijgen het verzoek om zelf aangifte te doen. Volgens de politie zijn de aangiftes nodig om onderzoek te kunnen doen. Over de recente vernielingen kan een woordvoerder nog niets zeggen.