Gelderse Vallei / Rivierengebied

'Kippenlockdown' om vogelgriep blijft van kracht in Gelderse Vallei

Kippen in de stal.
Kippen in de stal. © ANP
BARNEVELD - De ophokplicht voor pluimvee in de Gelderse Vallei gaat voorlopig nog niet van tafel. Volgens landbouwminister Henk Staghouwer is het risico dat dieren er vogelgriep krijgen nog altijd te hoog. Ook in het westen van het rivierengebied geldt nog steeds een ophokplicht.
Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. De 'kippenlockdown' geldt in de Gelderse Vallei al sinds dinsdag 26 oktober 2021. In andere gebieden in onze provincie, zoals de Achterhoek en het grootste deel van het rivierengebied, is de ophokplicht inmiddels opgeheven.
Bekijk hier op de kaart om welke gebieden het gaat:
In de gele gebieden geldt nog een ophokplicht.
In de gele gebieden geldt nog een ophokplicht. © Omroep Gelderland

Vaccin

In de Gelderse Vallei, waar bijna tweehonderd bedrijven zitten met kippen die kunnen uitlopen, durft minister Staghouwer, die zich laat adviseren door deskundigen, dat echter nog niet aan.
"In de Gelderse Vallei zitten veel uitloopbedrijven. De kans op introductie van het vogelgriepvirus neemt toe met het aantal uitloopbedrijven", schrijft de minister. Daarnaast stelt hij dat bij een besmetting in dit pluimveedichte gebied de kans op besmettingen tussen bedrijven óók toeneemt.
'Gewoon volhouden'

“Het is zoals het is”, zegt Pieter Bouw, bestuurslid bij LTO-Gelderse Vallei. “Tuurlijk willen pluimveehouders het liefst dat hun kippen buiten kunnen lopen, maar zolang het risico op besmetting nog steeds hoog is, is dat gewoon niet verstandig. Er vinden nog steeds besmettingen tussen wilde vogels en pluimvee plaats. Pluimveehouders hebben nog altijd zorgen, dat staat als een paal boven water."

De ophokplicht kost boeren geld, omdat ze daardoor een paar cent minder per ei krijgen. “Maar als je je bedrijf moet ruimen door een besmetting, kost dat ook heel veel. Het is gewoon heel lastig.” Nu vogelgriep in de winter niet lijkt weg te gaan, hoopt Bouw op een structurele oplossing, zoals een vaccin. “Maar daarvan weten we dat het nog wel twee jaar kan duren voordat het middel beschikbaar is. Tot die tijd is het simpelweg volhouden.”

Verspreid door wilde vogels

Vogelgriep verspreidt zich door wilde vogels die het virus meedragen. In Nederland worden nog altijd dode of zieke wilde vogels met de ziekte gevonden. Pluimvee kan het besmettelijke virus onder meer door contact met ontlasting van besmette vogels krijgen en het risico daarop is nog altijd hoog.
Staghouwer: "Het ophokken en afschermen van gehouden vogels is een effectieve manier om de kans op een besmetting te verkleinen. Tegelijkertijd is het een ingrijpende maatregel voor bedrijven die pluimvee ‘normaal’ buiten laten lopen." Zolang er geen vaccin of andere middelen beschikbaar zijn om uitbraken van het virus te voorkomen, wil de minister de ophokplicht blijven toepassen.

Zomer

"De afgelopen jaren kwam het vogelgriepvirus met trekvogels naar Nederland en was er, seizoensgebonden, af en toe sprake van een besmetting van gehouden vogels", schrijft de minister verder. "In de zomerperiode werd vogelgriep meestal niet meer aangetroffen. Helaas is de situatie nu anders. Na een herfst en winter met uitzonderlijk veel besmettingen in zowel gehouden als wilde vogels is het vogelgriepvirus nog altijd aanwezig in veel wilde vogels van verschillende soorten en hebben we nu ook midden in de zomer te maken met besmettingen bij wilde vogels en bij pluimveebedrijven."

Zie ook: