Liemers

Schapenhouder voor rechter: 'Maden kropen onder de huid'

Schapenhouder voor de rechter voor verwaarlozen dieren. Foto ter illustratie.
Schapenhouder voor de rechter voor verwaarlozen dieren. Foto ter illustratie. © Pixabay
GROESSEN - Open wonden, amper zogende ooien en graadmagere schapen die niet op hun poten kunnen staan. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft een schapenhouder uit Groessen zijn schapen verwaarloosd. De officier van justitie eist daarom dat de man geen landbouwdieren meer mag houden, zijn bedrijf een jaar moet stilleggen, plus een werkstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf.
De schapenhouder mag tot september al tijdelijk geen dieren meer houden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) constateerde namelijk meerdere keren dat de man zijn vee slecht verzorgt en haalde 157 schapen bij hem weg.

Maden onder de huid

Op het bedrijf constateren NVWA medewerkers diverse schrijnende situaties. Ernstig vermagerde dieren, te weinig voedsel en schoon water en dieren die door ziekte (myiasis) zijn aangetast. "Schapen met open wonden en maden op de rug en kont. De maden kropen letterlijk onder de huid", zegt de officier van justitie.
Voor de zieke schapen had de man volgens de NVWA een dierenarts moeten raadplegen. “Ik kan de dierenarts bellen, maar die zegt ook je weet zelf het beste hoe je moet behandelen", reageert de boer, die zegt dat hij wel schapen heeft behandeld. "Met blauwe spray, en de wol netjes weggeschoren."
In de administratie van de man blijkt over medicatie weinig te vinden. “Ik zie alleen staan ‘schaap’, maar niet welk nummer of wat er met dat schaap gebeurt is", zegt de rechter, doelend op een foto van een kalender waarop de boer zijn administratie bijhoudt. "Voor mij is dit voldoende. Ik ken ook mensen die schrijven helemaal niets op", aldus de schapenhouder.

'Ze moeten me hebben'

De Groessenaar vindt dat de NVWA hem op de korrel heeft. "Als zij binnenkomen dan is dat een momentopname", zegt hij over de controles. Dat hij de schapen te weinig te eten zou geven of slecht verzorgde, daar is volgens de man niets van waar.
Na de controle in augustus zegt hij bijvoorbeeld beter voer te hebben gekocht. Volgens de rechter laten de foto's van vier weken later weinig verandering zien. “Heupbotten die uitsteken, ribben die je ziet. De foto’s zien er niet florissant uit", zegt de rechter.

Gevangenisstraf

De advocaat van de boer benadrukt dat de man uit een boerenfamilie komt. "Hij doet het zoals hij het altijd gedaan heeft, en zoals zijn vader en opa het altijd gedaan hebben." Hij pleit voor een voorwaardelijke gevangenisstraf voor zijn cliënt in plaats van het stilliggen van het boerenbedrijf of een werkstraf.
Het OM meent dat verdachte ongeschikt is om dieren te houden. "Uit het strafblad blijkt dat verdachte jarenlang de zorg voor zijn vee verwaarloost. Het stilleggen van zijn bedrijf heeft geen effect gehad." De Groessenaar zelf is vastberaden om, als het weer mag, opnieuw schapen te gaan houden. "Dat wel, maar hoe en wat dat kan ik nu nog niet zeggen."
Uitspraak over twee weken.