Arnhem en omstreken

Britse veteranen na twee coronajaren weer bij herdenking Market Garden

Veteranen tijdens het defilé in Wageningen
Veteranen tijdens het defilé in Wageningen © Omroep Gelderland
ARNHEM - Als vanouds komen Britse veteranen weer naar Gelderland voor een herdenking en wandeltocht rond operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog. Corona gooide de afgelopen twee jaar roet in het eten.
De reis voor de Britse veteranen is van a tot z geregeld. Vanuit huis stappen ze in een karakteristieke Londense taxi, die vervolgens op een boot wordt gezet. Veteranen, chauffeurs en auto's maken de oversteek naar Hoek van Holland. Daarna kruipen de chauffeurs weer achter het stuur om de veteranen bij hotels af te zetten. Een paar veteranen reizen op eigen gelegenheid.

Gevochten rond Arnhem

Mogelijk komen er vijf tot acht veteranen naar de 75ste editie van de Airborne wandeltocht en drie tot vier naar de Airborne herdenkingen. Sommigen vochten in de Tweede Wereldoorlog rond Arnhem. Bij de herdenking wordt een monument onthuld voor de glider pilots. Dit zijn piloten die in de oorlog zware spullen vervoerden naar Nederland.
Tegenwoordig krijg ik zo om de veertien dagen een bericht dat een veteraan is overleden
Frans Ammerlaan van de Market Garden Foundation houdt nog wel een slag om de arm qua aantal aanwezige veteranen. "Ze zijn in de negentig of ouder. Eén is er zelfs 103 jaar. Ze leven bij de dag. Het kan zomaar zijn dat ze er morgen niet meer zijn."
De 69-jarige Ammerlaan zegt dit ook op basis van het verleden. Sinds 2012 regelt hij de overtochten voor Britten namens Stichting Market Garden Foundation in Arnhem. In de loop der jaren zag hij de hoeveelheid levende veteranen teruglopen.
"In coronatijd zijn we rond de tien veteranen kwijtgeraakt. Er zijn er nu nog 23 in leven. Niet iedereen kan komen. Ze zijn bijvoorbeeld bedlegerig of geestelijk niet meer goed. Tegenwoordig krijg ik ongeveer om de veertien dagen een bericht dat een veteraan is overleden."

Geen Amerikanen

Amerikaanse veteranen zijn er in september niet bij door chaos op Schiphol. "Dat heeft met vervoer te maken. De Britten komen met een taxi en boot. Dit werkt niet met Amerikaanse veteranen. Amerika ligt niet om de hoek", zegt Ammerlaan.