Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

Eigenaar persbureau bedreigd om foto hakenkruisvlag in Stroe

De vlag hing aan een viaduct bij Stroe
De vlag hing aan een viaduct bij Stroe © Persbureau Heitink
STROE - Roland Heitink, eigenaar van Persbureau Heitink, zegt meermaals te zijn bedreigd vanwege de foto van een hakenkruisvlag die een van zijn fotografen in de nacht van zaterdag op zondag maakte bij de A1 in Stroe. Hij gaat aangifte doen van de bedreigingen.
"Ik neem afstand van alle aan mij persoonlijk en aan mijn bedrijf gerichte beschuldigingen en bedreigingen", zegt Heitink in een statement.
Op sociale media circuleren foto's waarop het lijkt dat de foto van de vlag is gemaakt voordat er überhaupt door de hulpdiensten melding was gemaakt van het incident.

'Tijdsinstellingen niet goed'

"Op de camera die hij bij zich had waren de tijdinstellingen niet goed gezet. Hierdoor is er ophef ontstaan, omdat wij eerder aanwezig zouden zijn dan dat de melding is uitgegaan. Ook is er ophef ontstaan dat wij hebben gezegd dat de boeren er iets mee te maken hebben, maar in de mail naar de media staat ook dat er niets zeker is of dit met een protest te maken heeft", aldus Heitink.
Hij heeft ook een verklaring hoe het komt dat de fotograaf zo snel ter plekke was: "Een fotograaf van mijn team is in de nacht van zaterdag op zondag gaan rijden vanwege een eerdere melding van een brand iets verderop totdat hij deze melding binnenkreeg. Eenmaal daar aangekomen heeft hij het beeld gemaakt en verstuurd. Er stond een autoband in brand, niet de berm wat gesuggereerd wordt. Deze brand was al nagenoeg uit en de berm was groen van kleur. Dit betekent dat er genoeg vocht aanwezig was en daarom was de brand ook niet verder gaan branden."
Politie bezig met onderzoek naar vlag

De politie laat weten volop bezig te zijn met onderzoek. "Het ophangen van een vlag met een hakenkruis is strafbaar. We nemen deze kwestie zeer serieus. De recherche brengt momenteel alle informatie waarover zij beschikt in kaart om onderzoek te doen naar de eigenaar van deze vlag en wie deze vlag heeft opgehangen. Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van camerabeelden. Het onderzoek is in volle gang. Daarin houden we alle scenario’s open", aldus een verklaring.

De politie is op zoek naar mensen die tips hebben of camerabeelden, zoals beelden van dashcams.

'Persbureau is neutraal'

Heitink benadrukt dat zijn persbureau geen standpunt inneemt bij welk protest dan ook en dat zijn bedrijf zich neutraal opstelt. Wel houdt zijn persbureau - in verband met de protesten - de brandweermeldingen van kleine branden langs de snelweg nauwlettend in de gaten.
De fotograaf zegt geschokt te zijn door de vele bedreigingen en doodsverwensingen aan het adres van hem en zijn familie. "De hoeveelheid mensen die proberen mijn adres te achterhalen is ontelbaar. Ik heb 100 procent vertrouwen in de fotografen en cameramensen die voor mijn bedrijf werken", laat Heitink weten.