Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

Wekenlang geen treinen rond Ede-Wageningen, zo kom je op je bestemming

Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd
Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd © ANP
EDE - Tot eind deze maand rijdt er geen enkele trein tussen Arnhem en Driebergen-Zeist. Dat komt door grote werkzaamheden bij station Ede-Wageningen. Ook het treinverkeer richting Barneveld ligt stil.
Op alle trajecten rijden bussen in plaats van treinen. De reis duurt daardoor tot een half uur langer. Busbedrijven waarschuwen overigens dat er door capaciteitsproblemen mogelijk minder bussen rijden dan gehoopt.
De NS raadt reizigers aan om zoveel mogelijk om te reizen of buiten de spits gebruik te maken van de bussen, omdat er anders lange rijen kunnen ontstaan. Wie naar Utrecht reist vanuit Nijmegen, krijgt het advies om te reizen via Den Bosch.
Van Ede-Wageningen naar Wolfheze duren de werkzaamheden langer: daar rijden de treinen tot 2 september niet.

Verbouwing station

Het station en omliggende gebied in Ede ondergaan een grondige metamorfose. Er komen nieuwe perrons, moderne fietsenstallingen, zonnepanelen en een vernieuwd busplein. Het station zelf moet in 2024 afgerond zijn, de omgeving doet er een jaartje langer over.

Nieuwe tunnel

Tijdens de weken waarin er geen treinen rijden, wordt de bebouwing op het middenperron gesloopt en het spoor vernieuwd. Ook komt er een nieuwe reizigerstunnel, hoewel het oude station nog tijdens de werkzaamheden in gebruik zal blijven.
Als de treinen weer rijden, is het nog niet voorbij: reizigers die op het station moeten in- en uitstappen krijgen vanaf die maand te maken met de bouw van het nieuwe gebouw en de westelijke fiets- en voetgangerstunnel.
Hoe kom je nu op je bestemming?
Treinreizigers tussen Nijmegen en Utrecht Centraal reizen via Den Bosch.
Er worden bussen ingezet op de volgende trajecten:
  • Snelbussen tussen Arnhem Centraal en Driebergen-Zeist (t/m 30 augustus)
  • Snelbussen tussen Arnhem Centraal - Ede-Wageningen - Veenendaal de Klomp en Driebergen Zeist (t/m 30 augustus)
  • Bussen tussen Wolfheze en Ede Wageningen. Deze bussen rijden tot en met 1 september omdat het nieuwe perron bij Ede-Wageningen dan gereed is. Vanaf 2 september rijden de Sprinters weer.
  • Stopbussen tussen Ede-Wageningen – Ede Centrum – Lunteren – Barneveld Zuid – Barneveld Centrum (t/m 30 augustus)
  • Snelbussen tussen Ede-Wageningen en Barneveld Centrum (22 t/m 26 en 29 en 30 augustus)
Bron: NS