Rijk van Nijmegen

Wéér is het raak op begraafplaats Nijmegen, 23 graven geplunderd

Bij het familiegraf van Van Vorsselen zijn onder meer bronzen vazen weggenomen.
Bij het familiegraf van Van Vorsselen zijn onder meer bronzen vazen weggenomen. © Waldie Rutten/Persbureau Heitink
NIJMEGEN - Tientallen graven zijn vernield op begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen. Bronzen en koperen versierselen zijn meegenomen, tot ontzetting van nabestaanden. Het is de tweede keer in korte tijd dat de begraafplaats doelwit is van vandalen en dieven.
Volgens een nabestaande zijn de jongste vernielingen waarschijnlijk in de nacht van zaterdag op zondag verricht. “Ik was gisteren nog op de begraafplaats, toen ik heb ik alles schoongemaakt en stond alles er nog”, zegt Rianca van Vorsselen.
Afgelopen juni was het er ook al raak, toen werden zes graven vernield. Nu zou het gaan om 23 graven. De Stichting Begraafplaatsen Nijmegen, waar begraafplaats Jonkerbos onder valt, bevestigt dat er graven zijn geplunderd. Samen met de politie wordt de schade opgenomen.
Weer is in Nijmegen een begraafplaats vernield

Cameratoezicht

Na de vernielingen in juni vroegen nabestaanden om meer toezicht. Bij de begraafplaats hangen camera’s bij de parkeerplaats en ingang. Het bestuur liet toen weten in beraad te gaan over eventuele extra maatregelen. De stichting kan zondag nog niet zeggen of die er komen.
Nabestaanden krijgen het verzoek om zelf aangifte te doen. Volgens de politie zijn de aangiftes nodig om onderzoek te kunnen doen. Over de recente vernielingen kan een woordvoerder nog niets zeggen.

Geen aanhoudingen

Na de vernielingen in juni plaatste de politie een getuigenoproep, maar die leverde volgens een woordvoerder niets op. Er is niemand aangehouden voor de plunderingen.