Gelderse Vallei

Boeren schrikken van nazivlag in Stroe: 'Dit hebben wij niet gedaan'

De vlag hing vannacht aan een viaduct bij Stroe.
De vlag hing vannacht aan een viaduct bij Stroe. © Persbureau Heitink
STROE - Midden in de nacht kwam de melding binnen: langs de A1 Bij Stroe hing op een viaduct een hakenkruisvlag naast brandende autobanden. Inwoners van het dorp zijn geschrokken. "Hier hebben wij absoluut niets mee te maken," zegt boer Gert-Jan Brouwer tegen Omroep Gelderland.
Wie de vlag heeft opgehangen en de brand heeft veroorzaakt, is nog onbekend. Er is niemand aangehouden. De politie laat weten dat er informatie wordt verzameld voor een eventueel later onderzoek.
'Niet zomaar een hakenkruisvlag'
De Joodse belangenorganisatie CIDI noemt het 'niet zomaar een hakenkruisvlag'. "Dit is exact de vlag van nazi-Duitsland. Bekladdingen met een hakenkruis zien we wel vaker, maar deze vlag associeert men nog sneller met haat en geweld", reageert Aron Vrieler van het CIDI.
Zijn collega Naomi Mestrum vult aan: "Het gebruik van deze vlag is in natuurlijk walgelijk . De vergelijking met Nazi-Duitsland is pertinent verwerpelijk, onsmakelijk en bijzonder kwetsend. Het is treurig om te zien dat mensen altijd weer terugslaan naar vergelijken met de jaren 40-45, alsof ze dat nodig hebben om hun standpunten kracht bij te zetten."
"We vinden het een grote schande", zegt Brouwer. "Dit kan in Nederland niet." Het raakt hem. "Er is zoveel verdriet geweest hier in de oorlog en dan gaan ze hier zo'n vlag ophangen. Een collega van mij heb ik vanochtend gebeld. Hij zei: 'Ik trek de kop van de romp af van degene die dit gedaan heeft.' Dit kan echt niet. Nergens."
De vlag bij de tunnel is inmiddels weggehaald.
De vlag bij de tunnel is inmiddels weggehaald. © Omroep Gelderland
Op social media leggen mensen vanwege de bermbrand langs de snelweg de link met boerenprotesten. Boeren stichtten de laatste tijd vaker brand op en langs de snelweg uit onvrede met de stikstofplannen van het kabinet.

'Daders aanpakken'

Boeren in de omgeving ontkennen met klem dat zij er iets mee te maken hebben. "Ik vind dit heel vervelend. Dat er nazi-sympathisanten nog geen honderd meter van mijn bedrijf staan", schrijft er één. Net zoals de online reacties reageren de boeren geschokt en met afkeer. "Dit doen wij niet. Walgelijk, deze acties."
Er zijn ook mensen die zich achter de boeren scharen op Facebook en Twitter. Jan schrijft: "Ik kan mij niet voorstellen dat boeren achter deze actie zitten. Dit gaat echt te ver en dader(s) moeten hard worden aangepakt!"
BoerBurgerBeweging-Kamerlid Caroline van der Plas roept op om niet te speculeren tot er meer bekend is over wie de vlag heeft opgehangen. "Ik vind zo'n vlag ronduit walgelijk", twittert zij.