Gelderland

Heel augustus wordt warm en droog: 'De natuur krijgt het steeds lastiger'

Een boer haalt met een trekker gedroogde uien van een gortdroge akker.
Een boer haalt met een trekker gedroogde uien van een gortdroge akker. © ANP
ARNHEM - Het wordt de komende week weer heel warm en droog in onze provincie. En dat niet alleen: ook de rest van de maand blijft dat waarschijnlijk het weerbeeld. “De droogte wordt alleen maar erger”, zegt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza.
Vrijdag viel er zowaar wat regen in onze provincie, al was het zeer lokaal. “Plaatselijk viel er 10 tot 15 millimeter, dat was al heel lang geleden”, zegt Klaassen. Onder meer in Winterswijk was er flink wat neerslag.

Hogedrukgebieden houden regen op afstand

De kans op een nieuwe regenbui is nihil. “De komende week verloopt heel droog, met veel zon en weinig bewolking. En dus geen neerslag”, zegt de weerman. Ook de week erna wordt het volgens de weerkaarten droger en warmer dan gebruikelijk.
Dat komt volgens zijn collega Alfred Snoek door de hogedrukgebieden die de regen op afstand houden. “Af en toe zorgen ze er ook voor dat er heel warme lucht wordt aangevoerd en de zon volop kan schijnen. Er verdampt alleen maar meer vocht.”
Regionale hittegolf
De temperatuur loopt de komende week steeds verder op. Volgens Raymond Klaassen is er kans op een regionale hittegolf. Dan is het vijf dagen op rij minimaal 25 graden, waarbij het kwik op zeker drie dagen boven de 30 uitkomt. “Een paar tropische dagen behoren zeker tot de mogelijkheden en je moet niet vreemd opkijken als we eind volgende week de eerste regionale hittegolf van 2022 kunnen noteren”, aldus de weerman.
2022 is nu al droger dan de vijf procent droogste jaren sinds het begin van de metingen. Het neerslagtekort bedraagt meer dan 200 millimeter, ongeveer twee keer zoveel als normaal. Dat betekent dat er veel meer water verdampt dan dat er als neerslag naar beneden komt.
De voorraad van zoet water slinkt
De natuur krijgt volgens Klaassen steeds meer last van de droogte. “En wij met z’n allen ook vanwege de strengere regels die opgesteld gaan worden. De voorraad van het zoete water wordt minder.”
De weerkaarten laten volgens Weerplaza voor september nog niet veel veranderingen zien.

Zie ook: