Noord-Veluwe

Wéér brand langs snelweg, boeren kondigen 'stevigere acties' aan

De brandweer blust de brand langs de A28 bij Putten.
De brandweer blust de brand langs de A28 bij Putten. © Daniël Hol/Persbureau Heitink
PUTTEN - Langs de A28 bij Putten is rond middernacht brand gesticht. De brandweer moest eraan te pas komen om het brandende afval, waaronder strobalen, te blussen.
Volgens een correspondent reden boeren bij parkeerplaats Oldenaller door een hekwerk om de brand langs de snelweg te stichten. Eerder deze week was het onder meer al raak langs de A30 bij Lunteren en A1 bij Terschuur. De boeren laten met de brandjes hun onvrede blijken tegen de stikstofplannen van het kabinet.

‘Er zullen stevigere acties komen’

Vrijdag was er een verkennend gesprek tussen boeren en een deel van het kabinet, onder leiding van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Agractie noemt de bemiddeling mislukt. Volgens voorman Bart Kemp uit Ede volgen er zaterdag een ‘mooie, positieve actie’ in Utrecht en Amsterdam, waar de Canal Parade plaatsvindt. "Daar zullen ook weer trekkers bij zijn, en boeren die producten uitdelen", aldus Kemp. "En er zullen verwacht ik ook stevigere acties komen."
Mark van den Oever van Farmers Defence Force is ook niet tevreden over het eerste overleg. "Als ik zo de stemming een beetje proef, denk ik dat je je kunt opmaken voor de hardste acties die FDF ooit gevoerd heeft", zegt de voorman. Hij wil niet zeggen om wat voor soort acties het gaat. "Daar gaan we niet over uitweiden, maar we gaan zeker escaleren."