Liemers / Arnhem en omstreken

Bernadette is met pensioen, maar werkt nog steeds: 'Vroeger moest ik, nu mag ik'

Bernadette de Wit.
Bernadette de Wit. © Eigen foto
LATHUM - Mensen met ruim veertig, soms wel vijftig jaar werkervaring die gaten in roosters vullen. Het is een gekkenhuis, aldus een in ouderen gespecialiseerd uitzendbureau deze week. We spraken met een pensionada die niet van ophouden weet, maar wel minder werkt sinds ze officieel met pensioen is, Bernadette (66) uit Lathum. "Ik ben een bezige bij."
Bernadette de Wit was een jaar of 16, 17 toen ze als verzorgende aan de slag ging. Ze heeft nooit iets anders gedaan. terwijl ze niet meer hoeft, werkt ze nog zestien uur per week.
Haar AOW begon op 1 mei, als personeelslid bij de Drie Gasthuizen Groep, in Arnhem bij Insula Dei. "Ik werkte altijd fulltime en ik wilde graag blijven, maar dan met minder uren", legt de inwoonster van Lathum uit. "Ik vind met werk nu nog veel te leuk."
Wat ook een rol speelde, Bernadette zit nog tot eind dit jaar in de ondernemingsraad. “Die termijn wilde ik graag afmaken.”
Wat zeggen andere pensioengerechtigden? Een kleine selectie van reacties op Facebook, Bernadette de Wit is in de minderheid. “Mijn man is net met pensioen“, schrijft José. “Geen haar op z’n hoofd (en dat zijn er nog best veel) die er aan denkt om nog te werken na 48 jaar op de werkvloer.” Hanneke piekert er ook niet over langer te werken. "Té blij met mijn vroegpensioen!” Gerard schrijft: “46 jaar gewerkt met heel veel jaren ploegendienst. Het is genoeg geweest.”
Je kijkt op een andere manier tegen het werk aan, gaat Bernadette verder. “Het voelt anders, er is geen druk. Vroeger moest ik werken, nu mag ik werken. En ik merk aan mezelf dat ik dat best wel heel prettig vind.”
Werken houdt je jong, zegt ze. "Ik ben een bezige bij, maar dat ik nu minder werk dan wat ik vroeger gewend was zorgt wel voor rust. Ik heb nu tijd voor mijn vrienden. Ik kan mijn kennis en ervaring overdragen op de meiden. En zij laten me kennismaken met TikTok, haha.”

Kun je gekort worden op je AOW?

“Je wordt niet gekort op je AOW of pensioen”, schrijft verzekeraar Nationale Nederlanden op haar website. “Je mag onbeperkt bijverdienen. Maar je extra inkomsten kunnen wel gevolgen hebben. Voor je toeslagen bijvoorbeeld. En mogelijk betaal je ook meer inkomstenbelasting. De hoogte van huurtoeslag en zorgtoeslag (en of je er recht op hebt) hangt af van jouw inkomen. Als je tijdens je pensioen blijft werken of weer gaat werken, dan heeft dit invloed op je inkomen. Daardoor krijg je misschien minder toeslagen.”
Verder meldt Nationale Nederlanden: “Sommige mensen denken dat je belastingvrij kunt bijverdienen naast je pensioen. Dat is niet het geval. Je moet gewoon inkomstenbelasting betalen over je inkomsten. Wel betaal je vanaf je AOW-gerechtigde leeftijd over de eerste belastingschijf een lager belastingtarief. Dit komt doordat je geen AOW-premie meer betaalt.”
Toen de coronapandemie in de verzorgingstehuizen toesloeg, was het alle hens aan dek voor Bernadette en haar collega’s in het Arnhemse verzorgingstehuis. “Ik werkte wel 50 tot 60 uur per week. En in die beschermende pakken, hartstikke heet. Het was heel heftig. Gelukkig kwamen veel bewoners er heel goed doorheen, maar er zijn helaas ook bewoners overleden.”
En ongevaarlijk was het uiteraard niet: “Ga jij naar binnen?, vroegen jonge meiden aan mij. Natuurlijk ging ik naar binnen, ik was voor die mensen het enige aanspreekpunt. Godzijdank had ik alle vaccinaties. En we hadden wel tablets om te facetimen, maar dat wilde je natuurlijk liever niet.”
Mensen hadden en hebben behoefte aan persoonlijk contact. En dat is wat Bernadette de Wit nu, in plaats van fulltime, zestien uur in de week met veel plezier doet. "Ik heb een jaarcontract tot 1 april volgend jaar. Tegen die tijd zie ik wel weer."
Ze is al zo'n vijftig jaar aan het werk, wat vinden ze thuis daar eigenlijk van? Bernadette: “Ik ben alleenstaand. Mijn kinderen vinden het prima. Er blijft genoeg tijd over voor mijn kleinkind.”
Dit weekend komt het er niet van, Bernadette moet werken.