Gelderland

Uitkomst gesprek tussen boeren en kabinet: 'Serieuze vertrouwenscrisis'

Van links naar rechts: Johan Remkes, Christianne van der Wal en Sjaak van der Tak.
Van links naar rechts: Johan Remkes, Christianne van der Wal en Sjaak van der Tak. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Volgens stikstofbemiddelaar Johan Remkes is er een 'serieuze vertrouwenscrisis' tussen de overheid en de agrarische sector. Die vertrouwenscrisis gaat verder dan de huidige stikstofdiscussie.
Onder leiding van Remkes zijn vanochtend in Utrecht boeren met een deel het kabinet aan tafel gegaan voor een verkennend gesprek. Remkes ziet de oorzaak van de vertrouwenscrisis in wat hij noemt een zwalkend beleid van de afgelopen jaren. Ondanks de vertrouwenscrisis was het gesprek, volgens hem wel constructief.
Volgens LTO-voorzitter Sjaak van der Tak was het een 'stevig en zwaar gesprek' waarin wel wat beweging was. Maar het is wat hem betreft niet genoeg om op dit moment verder te praten. "De bal ligt bij het kabinet. Dat moet het vertrouwen van onze boeren en tuinders herstellen."

'Communicatie gaat verbeteren'

Ook premier Mark Rutte was bij het gesprek aanwezig. Hij heeft excuses gemaakt voor het 'stikstofkaartje' van het kabinet. Hij erkent dat de kaart, waarop staat hoeveel minder stikstof per gebied mag neerslaan, heeft geleid tot 'grote verwarring' en 'misverstanden' onder boeren.
Als je die stikstofkraan niet dichtdraait, wordt de natuur slechter
Minister Christianne van der Wal
Veel boeren leidden uit het kaartje af hoeveel minder stikstof zij zelf straks mogen uitstoten, maar "zo werkt het niet", aldus de premier. Rutte zegde toe dat het kabinet 'de communicatie gaat verbeteren'.

'Heel groot probleem'.

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) benadrukt dat per 2030 de uitstoot van stikstof met de helft moet zijn gereduceerd. Hier vijf jaar extra de tijd voor nemen, waar een aantal boerenorganisaties voor pleit, kan echt niet. "Het kabinet is van mening dat dit nodig is. We hebben echt een heel groot probleem. Als je die stikstofkraan niet dichtdraait, wordt de natuur slechter. Dan stopt de vergunningverlening en komt Nederland stil te staan. Die snelheid is echt nodig", zegt de minister.
Farmers Defence Force (FDF) voorman Mark van den Oever is niet tevreden over de gang van zaken. "Als ik zo de stemming een beetje proef, denk ik dat je je kunt opmaken voor de hardste acties die FDF ooit gevoerd heeft", roept hij. Hij legt niet uit wat hij daarmee bedoelt, maar dreigt wel 'zeker te gaan escaleren'. "Nu zijn de vergaderboeren uitgewerkt en moeten de actieboeren weer aan de gang", voegt hij nog toe.