Rijk van Nijmegen
Student Mark krijgt gemeente op de knieën: 'Veel werk voor 800 euro'

NIJMEGEN - Het kost even tijd, maar dan heb je ook wat. 800 euro om precies te zijn. Mark Mulder spande met succes een rechtszaak aan tegen de gemeente Nijmegen om een energietoeslag af te dwingen. “Het was mijn eerste zitting, heel spannend.”
Mark is rechtenstudent aan de Radboud Universiteit en woont in een studentencomplex in Nijmegen. Net als veel andere studenten heeft hij een klein budget, maar ziet hij de rekeningen flink stijgen. Hij is dan ook blij als hij begin april van de gemeente hoort dat er een tegemoetkoming van 800 euro komt.
Maar die blijdschap is van korte duur: volgens de gemeente is er sprake van een technische fout. Amper twee weken later krijgt Mark een nieuwe brief, waarin staat dat hij niet in aanmerking komt voor het extraatje. “Dat vond ik heel vreemd, omdat ze het daarvoor expliciet toekenden”, vertelt hij.
130 pagina's met bezwaren
Het triggert hem om bezwaar te maken, maar ook dat wordt afgewezen. Hij besluit er een rechtszaak van te maken, gesteund door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). “Ik heb er veel werk van gemaakt. Uiteindelijk heb ik 130 pagina’s ingediend, misschien een beetje veel”, lacht Mark. “Ik ben masterstudent strafrecht en dit gaat over bestuursrecht, dat maakte me wel een beetje onzeker.”
De rechters in Arnhem blijken gevoelig voor zijn betoog waarin staat dat de gemeente ten onrechte een onderscheid maakt tussen studenten en niet-studenten. De 800 euro is immers bedoeld voor mensen die het financieel moeilijk krijgen. En daar zitten ook studenten tussen.
Volgens Mark gebruikt minister Carola Schouten een drogreden bij haar advies aan gemeenten om studenten uit te sluiten van de tegemoetkoming. “De woonsituatie van studenten zou heel divers zijn. Maar dat is die van andere groepen ook. En studenten zouden via individuele bijstand kosten kunnen terugkrijgen, maar dan gaat het niet om die 800 euro. Ook de rechter vond dit geen redelijk alternatief.”
'Tip' voor andere studenten
De grote vraag is welke gevolgen de uitspraak van de rechtbank in Arnhem heeft. Mulder denkt dat er een sterke precedentwerking vanuit gaat. “De uitspraak is op diverse punten relevant voor andere studenten”, zegt hij.
Hij roept andere studenten op om ook bezwaar te maken. “En mijn tip is: maak er dan een spoedprocedure van. Dat heb ik ook gedaan en dat is denk ik ook de reden dat ik nu de eerste student ben die de 800 euro energietoeslag krijgt.”
Hopelijk wordt de landelijke overheid nu ook wakker
Nog liever heeft Mark dat de politiek het beleid aanpast. Dat zegt ook secretaris Merlijn de Bruin van studentenvakbond AKKU, die opkomt voor studenten in Arnhem en Nijmegen. “We zijn hier heel blij mee, we vinden het raar dat heel veel gemeenten studenten hiervan uitsluiten. Ook zij hebben last van stijgende energieprijzen en hoge rekeningen. Hopelijk wordt de landelijk overheid nu ook wakker.”
Volgens De Bruin zijn er alleen in Nijmegen al tientallen studenten die hun afwijzing van de energietoeslag aanvechten. Ook in andere steden hebben studenten recht op compensatie, vult voorzitter Joram van Velzen van de LSVb aan. Het is volgens hem nu aan het Rijk om hier voldoende geld voor uit te trekken, zodat gemeenten de portemonnee kunnen trekken. “Anders zullen meer van dit soort uitspraken volgen.”
De gemeente Nijmegen kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak. "We bekijken wat dit voor ons beleid betekent. Ook gaan we in gesprek met het Rijk, aangezien we de richtlijnen van het Rijk hebben opgevolgd", aldus wethouder John Brom.