Achterhoek

Gerrie verzamelt tienduizend stuks glaswerk voor eigen museum

Gerrie Slütter in haar eigen museum aan huis
Gerrie Slütter in haar eigen museum aan huis © Omroep Gelderland
REKKEN - Duizenden soorten glaswerk in allerlei soorten en kleuren: in deel twee van de zomerserie over Gelderse verzamelaars brengen we een bezoek aan Gerrie Slütter (62) uit Rekken. Sinds de jaren tachtig haalt ze van alles in huis wat van glas is gemaakt. Haar collectie is inmiddels zo groot dat iedereen die kan komen bekijken in haar eigen Gerrie's Glasmuseum. Daarmee is ook Gerrie's lang gekoesterde wens uitgekomen.
Haar interesse in glas ontstond toen ze nog kind was. "Ik herinner me dat er op de basisschool een glasblazer kwam. Ik was toen al gefascineerd door wat hij met die staafjes glas kon maken met een vlam. Ik weet nog dat ik heel lange jaren een kapotte papegaai heb bewaard, want het glimde zo mooi", lacht Gerrie.
Ruim 35 jaar geleden kocht ze haar eerste stuk glas. "In mijn straat was er een heel oud winkeltje met huishoudelijke artikelen. De winkel moest verkocht worden en daar kwamen oude spullen tevoorschijn. Toen heb ik een fruitschaal van roze glas gekocht, dat was het begin van mijn verzameling."
Gerrie opent een eigen glasmuseum

Simpelheid en schoonheid

De simpelheid van glas fascineert de Rekkense verzamelaarster. "Voor mij zit de waarde er niet in of een schaal 12,50 euro of 1000 euro kost. Bij mij zit de waarde in de schoonheid van een schaal. Het glas heeft heel gewone ingrediënten: zand, kalk en soda. Die worden bij elkaar gevoegd en verhit. Door het toevoegen van oxides krijg je allerlei kleuren. Als het geheel afkoelt, kan er iets heel moois uit ontstaan."
Op allerlei rommelmarkten en bij kringloopwinkels heeft Gerrie heel wat glas weten binnen te halen. "Als ik stuk voor stuk alle onderdelen apart tel, kom ik uit op tienduizend. Dat is bizar groot voor een particulier die verzamelt."
Ik heb al tien jaar geroepen: ik wil een eigen glasmuseum.
Gerrie Slütter
Haar collectie wilde ze niet alleen voor zichzelf bewaren. "Ik heb al tien jaar geroepen: ik wil een eigen glasmuseum. Het is zo jammer dat al dat glas wat ik heb niet kan delen om te laten zien hoe mooi het is."
De droom van Gerrie is vorig jaar juni uitgekomen: Gerrie's Glasmuseum werd geopend. "Wat in het museum staat, is een derde van wat ik verzameld heb. Het geeft mij heel veel plezier in het leven. Er komen bezoekers die net zo enthousiast worden van glas als ik. Mensen zeggen: ik ga op een andere manier naar glas kijken. Dat is misschien de levensvrucht van mijn museum: een verandering teweegbrengen bij iemand."

'Gooi het niet in een glasbak'

Voor de verre toekomst heeft ze in ieder geval al een belangrijke tip aan haar kinderen meegegeven. "Zoek uit wat je zelf zou willen bewaren. Voor de rest: geef het weg, verkoop het of breng het naar de kringloop, maar gooi het niet in een glasbak. Het glas heeft ook een stukje historische waarde dus dat is jammer als het daar terecht zou komen."