Rijk van Nijmegen

Rechter fluit Nijmegen terug: student krijgt tóch 800 euro energietoeslag

De verwarming gaat omlaag om energie te besparen.
De verwarming gaat omlaag om energie te besparen. © ANP
NIJMEGEN - Een student uit Nijmegen krijgt toch een energietoeslag van 800 euro. Hij heeft een rechtszaak gewonnen van de gemeente, die volgens de rechter onterecht alle studenten uitsluit voor het extraatje.
De zaak draait om de eenmalige compensatie voor de hoge energieprijzen, die huishoudens met een laag inkomen krijgen. In Nijmegen, maar ook in de andere Gelderse studentensteden, worden studenten uitgesloten van deze regeling. Dat gebeurt op advies van minister Carola Schouten, omdat veel studenten nog bij hun ouders wonen. Bij veel anderen zitten de energiekosten inbegrepen in de huur van een kamer.

Bezwaar bij gemeente afgewezen

De Nijmeegse student ontving begin april een brief dat hij de energietoeslag kreeg. Volgens de gemeente was dat een technische fout en kwam hij toch niet in aanmerking voor de 800 euro. De 30-jarige student maakte bezwaar bij de gemeente, maar dat werd afgewezen.
De gang naar de rechter is nu dus wel succesvol. Volgens de rechtbank gaat de gemeente door alle studenten uit te sluiten namelijk voorbij aan het doel van de energietoeslag: voorkomen dat mensen met een laag inkomen in de financiële problemen raken. Onder studenten bevinden zich ook huishoudens of alleenstaanden die volgens de rechter qua inkomen en energiekosten in precies dezelfde situatie zitten als niet-studenten, die wel een tegemoetkoming van 800 euro krijgen.
De student zei voor de rechter in Arnhem dat hij de gevolgen voelt van de verhoogde energieprijzen en weinig te besteden heeft. De rechter ‘doet wat het college behoorde te doen’ en verstrekt hem een energietoeslag van 800 euro. De gemeente moet dat betalen.

Uitspraak geldt alleen voor deze student

Volgens een woordvoerder van de rechtbank geldt de uitspraak alleen voor deze student. Andere studenten moeten de toeslag eerst bij hun gemeente aanvragen. Als ze die niet krijgen, kunnen ze bezwaar maken. De gemeente Nijmegen kan volgens hem ook besluiten het beleid aan te passen.
De gemeente kan nog in hoger beroep tegen de uitspraak. "We gaan aan de slag met de uitspraak", laat wethouder John Blom weten. "We bekijken wat dit voor ons beleid betekent. Ook gaan we in gesprek met het Rijk, aangezien we de richtlijnen van het Rijk hebben opgevolgd."
"Studenten die in de tussentijd in de knel komen door de energielasten proberen we met maatwerk te helpen", vervolgt Blom. Daarvoor moeten ze onder meer hun energiecontract en inkomensgegevens aanleveren bij de gemeente.