Achterhoek

Boeren versieren platteland met kilometerslang lint van zonnebloemen

De enorme rij zonnebloemen.
De enorme rij zonnebloemen. © Omroep Gelderland
REKKEN - Maar liefst twaalf kilometer zonnebloemen slingeren door de verschillende dorpen in de gemeente Berkelland. Voor het tweede jaar op rij proberen agrarisch ondernemers de biodiversiteit in hun gemeente een duwtje in de rug te geven. Daarmee willen ze zich inzetten voor de maatschappij.
Zo'n 30 à 40 kilo zonnebloemzaad was ervoor nodig. Een hele klus, maar het is het allemaal waard, vertelt Bennie Harbers trots. Ten opzichte van vorig jaar hebben ze de lengte van het lint verdubbeld: van zes naar twaalf kilometer. De projectleider van de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Berkel en Slinge is dan ook zeer tevreden met het resultaat.

'Steekt mooi af tegen de maïs'

Langs 45 maïsvelden slingert het lint van zonnebloemen. "Het lange gele zonnebloemlint steekt mooi af tegen de mais", meent Harbers.
Bekijk hier de zonnebloemen in Berkelland:
Kijken! Kilometerslang lint van zonnebloemen door Berkelland
Vooral in Rekken en Geesteren zijn er dit jaar veel zonnebloemen gepland. Dat is om meerdere redenen gedaan, legt Harbers uit: "We willen een verbinding aanleggen tussen de burger en de boer, want er is zoveel negativiteit over het boerenbestaan. Dat willen we graag overbruggen."
Het bloemenlint is er ook om de biodiversiteit in de kernen te bevorderen en om lokale goede doelen in de gemeente te ondersteunen. "Door sponsoren hebben we vorig jaar Stichting De Zonnebloem geholpen, dit jaar de voedselbanken", aldus Harbers van VAN Berkel en Slinge. Het bloemenlint is mede tot stand gekomen dankzij lokale ondernemers.