Rivierengebied

Jongeren bouwen duurzame wagen voor fruitcorso: 'De lijm kun je eten'

TIEL - Het Fruitcorso in Tiel is natuurlijk een mooi en creatief festijn, maar altijd weer duikt die ene vraag op: is het niet een beetje zonde van al dat mooie fruit?! Want eenmaal op de wagen gelijmd, kun je er niets meer mee. Als het aan drie plaatselijke scholieren ligt, gaat dat veranderen. Zij tekenden voor het ontwerp van de eerste duurzame corsowagen.
Door de jaren heen heeft het Fruitcorso in Tiel zich creatief en technisch flink ontwikkeld. Met baanbrekende ontwerpen, technische hoogstandjes en theatrale figuren. Maar op het gebied van duurzaamheid is er nog een wereld te winnen. Het gebruik van voedsel voor een dergelijke parade ligt gevoelig. Te meer omdat er grote hoeveelheden chemische lijm gebruikt worden om de zware vruchten op de wagen te plakken. Onacceptabel, vinden drie Tielse scholieren.
"Bisonkit is echt heel slecht voor het milieu", zegt John Zaaijer. "En als je wilt dat mensen het corso blijven steunen, moet je vernieuwen en nieuwe duurzame dingen bedenken. Op die manier komen er waarschijnlijk ook weer nieuwe mensen in terecht."

Ontwerpwedstrijd

Het is al even geleden dat hij samen met Tygo Verrips en Nikki Wakker als leerling van het RSG Lingecollege de ontwerpwedstrijd voor een duurzame corsowagen won. Twee jaar op rij kwam het er door de pandemie niet van, maar op dit moment krijgt de wagen dan echt gestalte in een loods in Kerk-Avezaath.
De belangrijkste vondst van de leerlingen is het gebruik van verschillende natuurlijke lijmen die je zelf kunt maken. De recepten zijn uitgebreid getest en verfijnd. Zij kunnen nu toegepast worden en de grote hoeveelheden Bisonkit die er gewoonlijk bij corsoclubs doorheen gaan vervangen.

'Deze lijm kun je eten'

"Bisonkit is op zijn zachts gezegd niet duurzaam", zegt begeleider Dik Kusters terwijl hij in een pan met lijm op basis van gelatine roert. "De aromatische koolwaterstoffen die zijn puur kankerverwekkend en sommige mensen die gaan high naar huis aan het eind van de avond. Deze duurzame lijm kun je eten. Het is niet lekker, maar het kan en je hebt er dus geen last van."
Naast de gelatinelijm gebruiken de bouwers ook lijm op basis van mais- en aardappelzetmeel. Daarmee kunnen het fruit, de groenten en zaden die op de wagen geplakt worden weer terug in de voedselketen. Bijvoorbeeld als appelsap, veevoer of compost.

Ontdekkingstocht

Het staal dat gebruikt wordt bij het wagenbouwen is vervangen door hout en het piepschuim door karton. "Tot op dit moment hebben we een proces dat 100 procent circulair is", zegt Kusters. "Het is een ontzettende ontdekkingstocht maar ik heb er vertrouwen in dat we het gaan redden."
Hij is ervan overtuigd dat de duurzame wagen navolging krijgt. "Het is niet meteen van 'Yes, dat gaan we doen'", erkent hij. "Want andere clubs zien ook wat een worsteling het is voor ons. Het is een leerproces met vallen en opstaan. Maar er wordt regelmatig geïnformeerd hoever we zijn door de corsobesturen en ik heb begrepen dat er ook al andere clubs aan het experimenteren zijn."