Noord-Veluwe

Tweekoppige schildpad geboren: 'Mijn vriendin begon te gillen'

De tweekoppige schildpad Forte
De tweekoppige schildpad Forte © AniCura
PUTTEN - Hobbykweker Ruben van Schoor uit Putten wist niet wat hij meemaakt. Elf dagen geleden is bij hem een tweekoppige schildpad geboren. Dat is nog nooit eerder gebeurd in Nederland.
"Mijn vriendin zag het het eerst. Ze begon meteen te gillen 'een schildpad met twee hoofden'. Ik geloofde het eerst niet, maar het was zo. Ik heb het meteen apart gezet in een warm bakje", vertelt Van Schoor donderdag. Hij noemde het dier Sorte. Dat is Portugees voor geluk.
"Ik ben meteen gaan rondkijken. Hoe uniek het is, wie we konden benaderen. Toen hebben we contact gezocht met dierenkliniek AniCura Stroowaert in Oud-Beijerland."
Eigenaar Ruben van Schoor vertelt over zijn unieke schildpad:

'Goede levensverwachtingen'

Daar is donderdag een CT-scan en een röntgenscan gedaan. "Het heeft twee hoofden, vier voorpoten, twee achterpoten en twee kleine staartjes. Het heeft wel één hart en één maagdarmkanaal, daardoor heeft de schildpad goede levensverwachtingen", weet Van Schoor.
Tweekoppige schildpad geboren: 'Mijn vriendin begon te gillen'
Tweekoppige schildpad geboren: 'Mijn vriendin begon te gillen' © AniCura
De Puttenaar houdt 15 jaar schildpadden, maar is pas een jaar of vijf actief aan het kweken. Sorte gaat weer mee naar huis. "Daar ga ik het goed verzorgen. Nee, het is niet de bedoeling dat mensen komen kijken."

'Heel erg bijzonder'

"Het is wel heel erg bijzonder dat ik als hobbykweker van schildpadden zo'n exemplaar heb. Het allerbelangrijkste is dat Sorte gezond is en blijft. Daar doe ik natuurlijk enorm mijn best voor."
Het dier weegt nu 34 gram, maar kan uiteindelijk zo'n 100 kilo gaan wegen en 150 jaar oud worden.