Gelderse Vallei

Boeren hebben 'geen vertrouwen' in overleg met kabinet, maar gaan toch

Bart Kemp van Agractie staat na afloop de media te woord.
Bart Kemp van Agractie staat na afloop de media te woord. © NOS
NIJKERK - Boerenbelangenorganisatie LTO gaat vrijdag namens de sector een 'gezamenlijke boodschap' overbrengen aan het kabinet. Dat is de uitkomst van vooroverleg in Nijkerk tussen acht landbouworganisaties en actiegroepen over de 'stikstofbemiddeling' door Johan Remkes. In een statement zeggen ze echter dat ze 'geen vertrouwen' hebben in het gesprek dat vrijdag plaatsvindt.
Aan het overleg deden ook de actiegroepen Agractie en Farmers Defence Force (FDF) mee, die steeds hebben gezegd weinig te voelen voor de door het kabinet ingezette bemiddeling, dat schrijft de NOS. Die scepsis wordt breder gedeeld, werd de afgelopen avond opnieuw duidelijk tijdens het vooroverleg in Nijkerk.

'Geen vertrouwen'

"Onze boeren hebben geen vertrouwen in het door de regering geregisseerde overleg", staat in een gezamenlijke verklaring. Toch gaat LTO er vrijdag dus naartoe. Inhoudelijk zitten de acht organisaties naar eigen zeggen op één lijn. "Dat betekent dat we samen optrekken."
LTO zal namens de organisaties vrijdag hun standpunt overdragen en de uitkomsten terugkoppelen naar de overige partijen. Vervolgens worden "verdere stappen afgestemd".
Remkes heeft ongeveer twintig boerenorganisaties uitgenodigd voor het gesprek over de stikstofcrisis. Daarbij zullen ook premier Rutte en de ministers Van der Wal en Staghouwer aanwezig zijn.
Van elf organisaties, waaronder de brede branchevereniging LTO, was al bekend dat ze zouden gaan. Andere, meer activistische organisaties hadden nog geen uitsluitsel gegeven.

'Harde afspraken gemaakt'

Voorman Mark van den Oever van FDF, eerder kritisch over de toezegging van LTO om vrijdag aan te schuiven, zegt nu dat hij vertrouwen heeft in de afvaardiging van LTO. Volgens hem zijn de afgelopen avond in Nijkerk "harde afspraken gemaakt", al wil hij niet zeggen wat die inhouden.
Na de terugkoppeling van LTO wil Van den Oever kijken wat er vervolgens gaat gebeuren. Nieuwe boerenprotesten de komende tijd sluit hij niet uit. "Alle opties liggen op tafel", zegt hij. "Boeren zitten op het puntje van hun stoel."