Achterhoek

Normaal 40 jaar na legendarisch concert: 'Een van onze betere optredens ooit'

Normaal met Alan Gascoigne (rechtsonder)
Normaal met Alan Gascoigne (rechtsonder) © Archief Anhangerschap Normaal
OLDENZAAL - Het mag dan vandaag exact veertig jaar geleden zijn, Normaalgitarist Alan Gascoigne kan zich het optreden op een bomvol marktplein in Oldenzaal nog feilloos herinneren.
"Maar wat wil je ook? Het waren de hoogtijdagen van Normaal. We waren echt in topvorm. En dan 10.000 høkers voor onze neus. Het geluid was goed, de sfeer geweldig. Dat blijft je heus wel bij."
Het legendarische optreden wordt vanavond tussen 19.00 en 20.00 uur op Radio Gelderland uitgezonden in Alles Plat, het gezamenlijke streektaalmuziekprogramma van Omroep Gelderland, RTV Noord, RTV Drenthe en RTV Oost.
Het optreden in Oldenzaal wordt door de trouwe fans tot op de dag van vandaag nog altijd een van de betere liveoptredens ooit van Jolink en zijn mannen genoemd.

'In topvorm'

De geboren Brit Gascoigne - 73 lentes intussen - maakt begin tachtiger jaren deel uit van Normaal. 'De Gaspiepe' wordt hij genoemd. Mateloos populair bij de anhangers, zoals de Normaalfans zichzelf noemen. De import-Achterhoeker is ook vandaag de dag nog volop geliefd bij het Normaallegioen. Niet in de laatste plaats vanwege zijn immer goede humeur en het charmante sappige mengelmoesje van Engels-Achterhoeks, waarvan hij zich bedient.
Op het moment dat Gascoigne de gelederen van Normaal komt versterken, speelt hij als gitarist samen met Ferdi Joly, alias 'Frederik Puntdroad'. Maar ten tijde van het optreden in Oldenzaal is Joly vertrokken en is 'De Gaspiepe' de enige gitarist.
"Bennie speelde begeleidend gitaar, maar het kwam soms voor dat hij ineens even niet meespeelde. Maar ach, dat maakte allemaal niet uit." Want Normaal denderde immers toch wel door. "In die tijd traden we soms vijf keer per week op. En dan word je echt wel beter. Je kunt als band wel veel gaan oefenen, maar je moet optreden, optreden, optreden. Daar valt niet tegen te repeteren."

Opmerkelijk hoofdstuk

Het is deze week overigens een opmerkelijk hoofdstuk in het muzikale dagboek van Gascoigne. "Toch wel bijzonder: 4 augustus is het dus exact veertig jaar geleden dat ik met Normaal in Oldenzaal speelde, 5 augustus is het exact vijftig jaar geleden dat ik met Screaming Lord Sutch in het Wembley Stadion optrad. Of dat echt vol zat? Nou, die dag traden onder anderen ook Chuck Berry, Little Richard, Bill Haley en ik meen Jerry Lee Lewis op. Dus ja, Wembley was goed gevuld."
Normaal met Alan Gascoigne (links)
Normaal met Alan Gascoigne (links) © Archief Anhangerschap Normaal
Gascoigne maakte twee jaar geleden onder meer via RTV Oost bekend dat hij de ziekte van Parkinson heeft. Dat weerhoudt hem er echter niet van nog altijd muziek te maken. Onder anderen nog steeds met Bennie Jolink.
In het verleden maakte 'De Gaspiepe' meermaals deel uit van Normaal. "Mijn mooiste tijd met Normaal? Ach, iedere periode heeft zo z'n charme. Maar ten tijde van Oldenzaal waren we begin dertig. Boordevol energie. Dat maakt zo'n optreden uiteraard wel extra speciaal."
Gascoigne treedt nog altijd graag op. "Mijn gezondheid laat het niet toe dat ik anderhalf uur met een gitaar om mijn nek sta, maar zittend optreden gaat nog prima. Dus wie weet, kom ik de høkers nog wel weer eens tegen."

Zie ook: