Stedendriehoek

Gezinnen moeten vakantieplannen bijstellen door extreem laagwater

ZUTPHEN - Het is een uniek beeld: in de Houthaven in Zutphen staat het water zó laag, dat één schip inmiddels met de neus op het droge ligt. Schuin weggezakt in het zand, zo scheef dat de glazen binnen van tafel zouden schuiven. "Deze boot wordt gelukkig momenteel niet bewoond."
Dat zegt Ab van Zwieten-de Blom, voorzitter van Stichting Hanzehaven Zutphen, terwijl hij op de bodem van de haven staat. "Normaal zou u hier moeten watertrappelen?", wordt hem gevraagd. "Inderdaad, dan zou het water zo'n twee meter hoger staan."

Niet in of uit de haven

In totaal liggen er achttien historische schepen in de Houthaven, die ook wel de museumhaven wordt genoemd. De meeste bewoners hebben hun schip op tijd verplaatst naar diepere ligplekken.
Ik kan me niet herinneren dat ik het zo laag heb gezien
Hoewel zij niet bang hoeven te zijn dat ze 's nachts uit bed rollen, heeft ook de lage waterstand voor hen gevolgen. Merijn Jansen en Elisabeth Koopman dachten bijvoorbeeld lekker te gaan varen tijdens hun vakantie. "Maar we komen de haven niet uit. Er ligt een soort zandophoping aan het begin van de haven."

Vakantie zit er niet in

Een tegenvaller voor het stel dat permanent op een schip uit 1916 woont. "Bij de IJssel hoort dat het de ene keer heel laag is en dan heel hoog. Het is elke keer anders. Maar dat het in de zomer laagwater is, waardoor we niet kunnen gaan varen, dat is wel heel erg jammer", reageert Merijn.
Kijk naar een reportage:
Gezinnen kunnen niet op vakantie door droogte
Ze zijn niet de enige die hun vakantieplannen moeten bijstellen. "Drie gezinnen, onder wie onze buren, zijn gaan kamperen in plaats van varen. En de voorspelling is dat het deze maand nog aanhoudt, die lage waterstand, dus we vrezen dat het nog wel even zo blijft."

'Heel erg extreem'

Buurman Bert Fransen heeft zijn Helena al sinds 2000 in de haven liggen. "Dit is mijn restauratieproject en mijn vakantieschip." Zo weinig water om zich heen, is voor hem ook uniek. "Ik kan me niet herinneren dat ik het zo laag heb gezien. Dit is wel echt heel erg extreem."
Voor zijn schip heeft de lage waterstand nog geen gevolgen, maar hij hoopt niet dat het water nog verder zakt. "Droogvallen is op zich niet zo erg, maar de periode daarvoor, dat het water aan het zakken is, dan schuif je iedere keer op en neer over het zand. Dat is niet goed voor de verflaag aan de onderkant van het schip. En als je pech hebt ligt er een steen onder en dan ligt-ie met z'n hele gewicht op zo'n steen te drukken, dat is natuurlijk niet prettig."

Oplossing nabij

Hoewel de weersvoorspellingen voorlopig geen stijgende waterstanden laten zien, hoopt Fransen toch nog op vakantie te kunnen. "Wij liggen ietsje minder diep dan de buren, dus ik heb nog hoop dat wij over twee weken weg kunnen."
Voor de bewoners is er wel goed nieuws: er zijn werkzaamheden gepland in de haven. "De afspraak met de gemeente Zutphen is dat er nog dit jaar wordt gebaggerd. Dan gaat er misschien een meter zand uit, ook bij de doorgang", weet Van Zwieten-de Blom. "Dus gelukkig is dit waarschijnlijk de laatste keer dat je dit gaat zien."