Rijk van Nijmegen

Nijmegen versoepelt avondklok Waalstranden: 'Bij overlast grijpen we snel in'

Recreanten op een van de Waalstranden.
Recreanten op een van de Waalstranden. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De veelbesproken avondklok voor de Waalstranden in Nijmegen wordt deels opgeheven. Per 1 september is het gebied op Veur-Lent, tussen de Spoorbrug en de Waalbrug, weer volledig geopend.
Vanwege overlast voor omwonenden zouden alle Nijmeegse Waalstranden tot 1 oktober tussen 22.30 en 6.00 uur verboden gebied zijn. Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders de afgelopen weken onderzocht of een versoepeling van de maatregel mogelijk is.

Minder overlast, meer handhaving

In een brief aan de raad laat het college weten in september minder overlast te verwachten en dat er dan ook meer handhavingscapaciteit is. Het gemeentebestuur vindt het daarom mogelijk de avondklok te versoepelen. Per 1 september zijn de Waalstranden tussen de Spoorbrug en Waalbrug op Veur-Lent als pilot weer 24 uur per dag toegankelijk.
Alle andere Waalstranden blijven wel de hele maand september tussen 22.30 en 6.00 uur verboden gebied. Wie het toegangsverbod overtreedt, riskeert een boete van 100 euro. De kade Lentse Warande, wat geen natuurgebied is, zal tijdens de proef vanaf middernacht in plaats van 22.30 uur gesloten zijn.
Een Waalstrand voor de invoering van de avondklok.
Een Waalstrand voor de invoering van de avondklok. © John Beckmann / RN7

Snel ingrijpen bij overlast

In de brief staat ook dat het college, in overleg met politie, handhaving en omwonenden, ‘de situatie op alle Waalstranden goed in de gaten blijft houden’ en dat bij ‘oplaaiende overlast weer snel ingegrepen kan worden’.
De maatregel om de stranden voor het tweede jaar op rij in de zomer 's nachts te sluiten en de pilot om in september te versoepelen, worden in oktober geëvalueerd.