Achterhoek

Jeu de boulesclub heeft last van camping-imago: 'We hebben dertigers nodig'

Ismael is één van de jongste leden op de Pétanqueclub in Doetinchem.
Ismael is één van de jongste leden op de Pétanqueclub in Doetinchem. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Pétanque, in de volksmond jeu de boules genoemd, staat bekend als een spel waar pensionado’s op de camping warm voor lopen. Maar volgens voorzitter Hans Braafhart van de pétanqueclub in Doetinchem is het spel meer dan dat. Hij doet zijn best om de sport op de kaart te zetten en jonge leden aan te trekken om vergrijzing tegen te gaan.
Ismael Aydogdu is met zijn 37 jaar een van de weinige jonge leden op de club. Hij is via een klant van hem in aanraking gekomen met de sport, en heeft zich na één avond mee spelen gelijk ingeschreven: "Ik was verbaasd over hoe enthousiast en passievol de mensen de sport beoefenen. En de strijd onderling, iedereen wil winnen, hoe oud ze ook zijn. Ik hou wel van die uitdaging, daar word ik enthousiast van."

'Concentratie, techniek, tactiek'

Volgens de voorzitter Hans Braafhart is het een ideale sport voor mensen die noodgedwongen met een andere sport moeten stoppen en toch iets competitiefs willen doen. Zo is hij zelf 17 jaar geleden ook met de sport gestart, toen hij door een versleten knie moest stoppen met tennis en voetbal: "Ik ben toen op zoek gegaan naar een sport waarbij ik gezelligheid met fanatisme kon combineren. Pétanque is echt meer dan slechts campingvermaak, het draait om concentratie, techniek en tactiek."

Zorgen om hoge leeftijd

Hoewel het een gezonde vereniging is, maakt Braafhart zich toch zorgen. De meeste mensen zijn 70-plus. "Als die trend zich doorzet, houden we geen vrijwilligers meer over. Dan houdt het wel op. Je hebt toch ook leden nodig voor de bardiensten, het onderhoud van het terrein en andere kaderfuncties. De club die dat kan wordt steeds kleiner. Om de sport en de vereniging te laten voortbestaan hebben we 30 en 40-plussers nodig."
Maar het draait volgens Hans niet alleen om de werkzaamheden. Ook om de sportieve ambities te behalen zijn er jonge mensen nodig die zich kunnen ontwikkelen: "We hebben nu twee teams die meespelen in de nationale competitie, en dat willen we graag uitbreiden."

Europees Kampioenschap

Activiteiten zoals het Europees Kampioenschap pétanque in Den Bosch dragen volgens Braafhart ook bij aan het opkrikken van het imago: “We zijn met leden van de club wezen kijken, daar zie je echt die tactiek en techniek naar voren komen. Er waren 27 landen actief, en bijna geen oudere mensen. Dan zie je wel dat er vanuit jonge mensen genoeg belangstelling voor de sport is, ze moeten alleen de weg naar onze club vinden", aldus Hans Braafhart.
Het verschil tussen pétanque en jeu de boules? Hans legt het uit:
Het verschil tussen pétanque en jeu de boules