Rivierengebied

Veerponten blijven nog wel even aan wal: 'Waterpeil moet meter stijgen'

Dit pontje op de Nederrijn tussen Lienden en Rhenen ligt aan de wal.
Dit pontje op de Nederrijn tussen Lienden en Rhenen ligt aan de wal. © Omroep Gelderland
KERK AVEZAATH - Liefst vijf veerponten van recreatiebedrijf Uiterwaarde liggen al aan wal. En daar komt voor het einde van het vaarseizoen in eind september geen verandering in, verwacht recreatiebedrijf Uiterwaarde. Dit bedrijf uit Kerk Avezaath beheert deze ponten. Een aantal ponten dat nog wel de oversteek maakt, doet dat met hangen en wurgen als gevolg van de lage waterstand.
De vele routes van ponten van Uiterwaarde komen allemaal door Gelderland. Vijf van de tien ponten in totaal liggen stil, waarvan drie in de Waal. Dit blijft voorlopig zo, voorspelt directeur Alex Kwakernaak (55). "De verwachting is weinig regen. Maar veel regen is juist nodig om de waterstand te verhogen. Om de drie ponten in de Waal te laten varen moet het waterpeil ruim een meter stijgen. De pont over de route Rhenen-Lienden ligt er pas sinds drie dagen uit. Hier is zo'n dertig à veertig centimeter nodig."

Inkomsten

Minder vaarten betekent minder inkomsten voor Uiterwaarde, dat alleen recreatief vervoer aanbiedt en geen zwaardere voertuigen zoals auto's meeneemt. "De inkomsten zullen beduidend minder zijn. Bedragen kan ik nu nog niet noemen. Het scheelt wel dat we met vrijwilligers werken en dat we bepaalde kosten zoals brandstof nu niet hebben, omdat we niet varen", vertelt Kwakernaak.

Slechtste moment

De directeur vindt het ook vervelend voor de gebruikers van de ponten. "Het is het slechtste moment waarin het kon gebeuren. Het is nu vakantie. Veel mensen gaan dan met de pont. Onlangs hadden we nog 230 passagiers op de route Rhenen-Lienden. Nu moeten mensen via een brug of een andere langere weg."
Kwakernaak maakte nog niet eerder mee dat liefst vijf ponten niet varen bij laagwater. Twee weken geleden kwam de pont van de route Beuningen-Slijk-Ewijk (Waal) als eerst stil te liggen. Vervolgens kwamen daar Varik-Heerewaarden, Druten-Dodewaard (Waal), de Liniepont en Rhenen-Lienden (Nederrijn-Lek) bij. De laatstgenoemde ligt met drie dagen het kortst aan de kant.