Stedendriehoek / Achterhoek

Apeldoornse hulporganisatie in actie tegen grote hongersnood

ondervoeding in Ethiopië
ondervoeding in Ethiopië ZOA) © ZOA-Apeldoorn
APELDOORN - Noodhulporganisator ZOA uit Apeldoorn luidt de noodklok. De honger in de wereld neemt momenteel zo snel toe dat een noodhulpactie noodzakelijk is. "Mensen eten gras en bladeren om te overleven."
De Apeldoornse noodhulporganisatie ZOA is al jaren actief over de hele wereld om mensen in nood te helpen. Maar dit jaar is het dweilen met de kraan open. Oorzaken zijn de oorlog in Oekraïne, de nasleep van covid en de klimaatverandering. Daardoor stevenen we af op een wereldwijde voedselcrisis, zo blijkt uit een onderzoek dat ZOA liet uitvoeren door onder andere de Wageningen Universiteit.

Geen reserves

Radio Gelderland sprak met René Vlug van ZOA. "De honger is het grootst in de Hoorn van Afrika en in Jemen", vertelt Vlug. "Daar kampen ze met die opeenstapeling van problemen. De seizoensregens blijven al jaren uit. De huidige economische crisis heeft grote gevolgen in die gebieden. Voedsel en energie zijn niet te betalen."
Alleen al in 2022 zijn er 47 miljoen meer mensen die hongerlijden, zo blijkt uit het onderzoek. Landen als Jemen en Ethiopië, maar ook Sudan, Zuid-Sudan en Madagaskar worden hard geraakt. ZOA-medewerker Joël Voordewind is onlangs teruggekeerd uit Ethiopië. Hij is geschrokken van de situatie in dat land. Het vee sterft er massaal. Kinderen zijn sterk vermagerd. Met name de mensen die geen reserves hebben worden hard geraakt.

Hongersnood

Ook in Zuid-Sudan slaat de honger keihard toe. Door overstromingen en conflicten hebben zeven van de twaalf miljoen inwoners niet genoeg te eten. Bijna anderhalf miljoen kinderen onder de vijf jaar lijden aan ondervoeding en dit aantal stijgt maar door.
"We zien dat mensen teren op hun reserves", vervolgt Vlus. "Er is niets meer te eten, dus mensen gaan dingen eten die ze niet zouden moeten eten. Denk dan aan gras of aan bladen van bomen. Het vee sterft door de droogte en de honger. Mensen hebben geen inkomen en kunnen niet voor zichzelf zorgen. De mannen worden weggestuurd om toch nog geld te verdienen. Bijvoorbeeld als dagloner in buurlanden. De vrouwen, ouderen en kinderen blijven achter en moeten zien te overleven."

Ongelijk

Door alle seinen op rood te zetten hoopt hulporganisatie ZOA op meer financiële middelen om de getroffen landen te helpen. Door directe noodhulp zoals voedsel en drinkwater, maar ook door het introduceren van droogtebestendige gewassen om de boeren weerbaarder te maken.
"Het is een stille ramp", voegt Vlug toe. "We willen er aandacht op vestigen. We moeten wat doen. Deze mensen moeten we op de benen krijgen en daarvoor roepen we hulp in. Er is geld nodig. In Oekraïne was de nood hoog en daar ging veel geld naartoe. Ook dit soort gebieden moeten we niet vergeten. Daar zijn donaties voor nodig."
Ook hulporganisatie Oxfam Novib luidt de noodklok. Volgens deze organisatie sterft in Oost-Afrika iedere 48 seconden een persoon door honger terwijl miljardairs in de voedselsector sinds 2020 samen 383 miljard dollar rijker zijn geworden.