Arnhem en omstreken

Trekkers blokkeren urenlang papierfabriek Parenco

De ingang van Parenco wordt geblokkeerd.
De ingang van Parenco wordt geblokkeerd. © Keistadnieuws
RENKUM - Een groep demonstranten heeft woensdag urenlang de ingangen van papierfabriek Parenco in Renkum bezet. Er stonden trekkers in de weg. Volgens een woordvoerder van Parenco was het boerenprotest. In de loop van de middag vertrokken de boeren weer.
Het was in eerste instantie niet duidelijk hoeveel hinder Smurfit Kappa Parenco, zoals het bedrijf voluit heet, ondervond van het protest. "We zijn intern aan het uitzoeken welke gevolgen dit voor ons heeft", laat een woordvoerder weten.
Een verslaggever van Omroep Gelderland zag dat er in de omgeving van Parenco meerdere vrachtwagens geparkeerd stonden langs de wegen. Deze konden het terrein van Parenco niet op. De politie heeft de Veerweg - waar de fabriek aan gevestigd is - tijdelijk afgesloten met een afzetlint.

Doel is onduidelijk

De woordvoerder weet niet wat de demonstranten precies wilden. "Het is een boerenprotest", zegt hij. "Ze demonstreren tegen het algemeen beleid. We weten niet precies wat het doel is, want het clubje heeft geen duidelijke woordvoerder. Ze demonstreren in opdracht van een grotere organisatie. En ze kiezen zelf de bedrijven uit waar ze dat doen. In hun ogen moet dat hier gebeuren. Kennelijk staan we bij ze op een lijst."
De boeren zeiden deze ochtend dat ze bij Parenco staan 'omdat er links en rechts van Parenco een Natura2000-gebied zit'. "Wij moeten aan de regels voldoen, maar hier wordt gewoon stikstof uitgestoten. Zonder hinder trek je de aandacht niet", zegt een van hen.
De boeren zeiden dat ze het vrachtverkeer hebben ophouden, maar dat mensen van externe bedrijven wel door werden gelaten.
De boeren zijn in overleg met de politie.
De boeren zijn in overleg met de politie. © Omroep Gelderland
"Wij zien het als een probleem voor de openbare orde", vervolgt de woordvoerder van Parenco. "Het is aan instanties als de politie en de burgemeester om dit in goede banen te leiden."

Stikstof

Mogelijk was de demonstratie onderdeel van het boerenprotest tegen de aangekondigde stikstofplannen van het kabinet. Parenco staat op plek 54 in de landelijke lijst van bedrijven die stikstofoxiden uitstoten en staat daarmee in de top van stikstofuitstoters in Gelderland.
Parenco produceert grafische papierproducten en verpakkingspapier.
Zie ook:
Meerdere trekkers blokkeren de ingang van de fabriek.
Meerdere trekkers blokkeren de ingang van de fabriek. © Persbureau Heitink