Gelderland
Kat na drie jaar terug, maar waarom lopen die beesten eigenlijk weg?

BALGOIJ - Kat Fiona werd maandag na drie(!) jaar herenigd met haar baasje uit Balgoij. Inmiddels woont Fiona bij de dochter van haar oude baasje in Nijmegen en ze heeft het weer helemaal naar haar zin. Maar waarom lopen katten überhaupt weg bij hun baasje?
We zetten wat oorzaken op een rij.
- Een verandering in het gezin: ben je gaan samenwonen? Is er bijvoorbeeld een ander dier bijgekomen? Of zijn er bijvoorbeeld ineens veel nieuwe meubels? Katten kunnen zich daardoor 'ontheemd' voelen en het hazenpad kiezen, schrijft kattendeskundige Liesbeth Puts in haar blog.
- Verhuizen: een kat is een territoriaal dier en een verhuizing kan veel stress veroorzaken. Dat schrijft de Katten Academie. Wil je voorkomen dat je kat na de verhuizing terugloopt naar je oude huis? Zorg dan dat je alle vertrouwde spulletjes van je kat meeneemt.
- Is je kat toch teruggelopen naar je oude woning? Houd 'm dan een paar weken binnen, dat is onder meer het advies van Puts. Ga je hem halen bij het oude huis? Breng hem in een mandje terug naar je nieuwe woning, dan krijgt hij de kans niet om de omgeving in zich op te nemen. Loop je samen? Dan kan de kat het op zijn eigen tempo doen.
- Weet je zeker dat hij echt weg is? Katten kunnen zich goed verstoppen, vooral als ze angstig zijn, valt te lezen op dierenarts.nl. Het liefst liggen ze een beetje van de grond af. Of wie weet heb je ergens een lege kartonnen doos staan waar jouw viervoeter zich in heeft verstopt?
Per jaar raken 38.000 katten de weg naar huis kwijt, blijkt uit cijfers van de Dierenbescherming. “Als Dierenbescherming vangen wij er 10.000 per jaar op in asielen op twintig locaties in het land. Van die 10.000 kunnen we maar zeventien procent herenigen met de eigenaar. 83 procent van de katten is namelijk niet gechipt of niet goed geregistreerd.
- Hij loopt weg omdat je op vakantie bent. Je zou niet de eerste zijn bij wie het gebeurt. Voert iemand je kat tijdens je vakantie? Het kan helpen om vaste tijdstippen aan te houden, adviseert voederproducent Royal Canin.
- Instinct: een kat wil jagen en zich voortplanten. En die twee dingen kunnen ze thuis (vaak) niet. Als een kat zijn prooi niet in de directe omgeving van je huis vindt, loopt-ie steeds een stukje verder. Hetzelfde geldt voor de zoektocht naar een eventuele partner. Dat laatste kan je voorkomen door je kat te castreren of te steriliseren. Echter: bij de castratie halen ze slechts de geslachtshormoon producerende klieren weg… en niet de hersenen of de aard van het beestje, zegt het Kattengedragsadviesbureau.
- Een bijvoerder. Misschien is er iemand in de buurt die er een gewoonte van heeft gemaakt om jouw kat of poes ook eens wat te eten te geven. Volgens Royal Canin keren katten dan regelmatig terug naar dat adres.
Zie ook: