Arnhem en omstreken

Gelderse militairen moeten 'Rusland afschrikken' tijdens missie in Roemenië

De militairen zijn dinsdag vertrokken naar Roemenië.
De militairen zijn dinsdag vertrokken naar Roemenië. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Zo'n honderd militairen van de Luchtmobiele Brigade vertrokken dinsdagochtend vanuit Schaarsbergen naar Roemenië. Daar starten ze samen met militairen uit andere landen een grote NAVO-missie, waarmee Rusland afgeschrikt moet worden om de grenzen van het NAVO-grondgebied op te zoeken. "En met onze aanwezigheid stellen we ook de Roemeense bevolking een beetje gerust."
Het is een drukte van jewelste, deze ochtend op de Oranjekazerne in het dorp Schaarsbergen in de gemeente Arnhem. Familieleden en vrienden van de militairen zijn meegekomen om afscheid te nemen. Nog één knuffel of kus, en dan zien ze hun geliefde een paar maanden niet. "De meesten van ons zijn het inmiddels wel gewend", zegt sergeant-majoor Rutger. "Maar dat maakt het niet altijd even gemakkelijk. We moeten dus goed de tijd nemen voor zo'n afscheid."

Aan de grens met Oekraïne

Rutger is één van de ruim honderd militairen die deze dinsdag vertrekken naar Roemenië. Daar sluiten ze zich aan bij zo'n 800 militairen uit andere landen, die allemaal één missie hebben. "We gaan daar samen met de andere NAVO-landen trainen en oefenen, aan de oostgrens van de NAVO", legt majoor Pim uit. "Dat doen we heel bewust juist in Roemenië, want dat grenst aan Oekraïne. Hiermee geven we een statement af aan Rusland: tot hier en niet verder."
De militairen die vandaag vertrekken, zijn de eersten van minstens drie lichtingen die naar Roemenië zullen afreizen. "Dat betekent dat we de eerste week bezig zullen zijn om de kazerne te verkennen, te kijken waar de eetzaal is, en waar we slapen. Maar daarna starten we zo snel mogelijk de oefeningen samen met de Fransen en Roemenen die daar al zitten", legt majoor Pim uit. Deze militairen zullen drie maanden in Roemenië zijn, waarna ze afgelost worden door een volgende groep. In totaal zal Nederland minstens een jaar deelnemen aan deze missie.

NAVO-grens versterken

De missie is vergelijkbaar met de missie die al jarenlang in Litouwen plaatsvindt. "Ja, voor ons is dit niet heel anders", zegt Pim. "Wij zeggen altijd: train as you fight, oftewel: we gedragen ons zoals we ook in oorlogssituaties zouden doen. In Litouwen versterken we de NAVO-grens, dat doen we nu ook in andere Oost-Europese landen. Dat zijn voor ons trainingen voor een wedstrijd die we hopelijk nooit hoeven te spelen."
Van extra spanning is bij Rutger geen sprake. "Ja, er is oorlog in Oekraïne, maar dit is voor ons net zo'n missie als de andere. We hebben daar bijna eindeloze trainingsmogelijkheden, dus ik kijk er ook echt naar uit om samen intensief te trainen en betere militairen te worden met elkaar. We trainen voor wat we doen, en daar zijn we goed in. Het is dus mooi dat we daar ook de Roemeense bevolking kunnen laten zien dat we klaar staan voor het geval Rusland iets geks wil doen."

Nog een stevige knuffel

En dan is daar echt het moment dat de militairen afscheid nemen van hun geliefden en de bus in moeten stappen. "Iedereen bereidt zijn thuisfront op zijn eigen manier voor op dit afscheid", vertelt Pim. "Ik ben eerder zo lang weggeweest. Dat maakt het niet makkelijker, maar je weet wel wat je te wachten staat."
Her en der vloeien wat tranen, geliefden omhelzen en zoenen elkaar, kinderen geven hun vader of moeder nog een stevige knuffel, en dan stappen de rode baretten in de bus. "De sfeer is goed, we hebben er allemaal zin in", ziet Pim. "Dat geeft mij als commandant vertrouwen voor de aankomende periode." Nog één keer zwaaien de militairen en de thuisblijvers naar elkaar, en dan is de missie echt begonnen.