Stedendriehoek / Achterhoek

Beruchte oplichter laat volgens OM spoor van vernieling achter

Meestal deed de verdachte zich voor als aannemer, zegt het OM.
Meestal deed de verdachte zich voor als aannemer, zegt het OM. © Pixabay
ZUTPHEN - Zutphen, Aalten, Nijmegen, Heumen, Druten en Apeldoorn: een man uit Rhenen wordt verdacht van een flink aantal oplichtingspraktijken in Gelderland. De 50-jarige heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) vijftien bedrijven en personen opgelicht, voor in totaal 65.000 euro.
De man werd eind vorig jaar opgepakt in België, kort na een uitzending van het tv-programma Opgelicht?! waar hij in te zien was. Inmiddels is hij uitgeleverd aan Nederland, waar hij momenteel in de PI Arnhem verblijft. Tijdens een zogeheten regiezitting moest hij dinsdag voor de rechtbank verschijnen.

Van bouwmateriaal tot kleding

De man liet volgens het OM een spoor van vernieling achter. Hij zou er een gewoonte van hebben gemaakt om goederen te kopen, zonder te betalen. "Telkens hetzelfde patroon. Hij bestelt goederen, huurt diensten in, waarbij hij doet voorkomen dat hij betaalt." Klanten zien alleen nooit geld, zegt de officier van justitie. "Ook zou hij zogenaamd 27 man in dienst hebben bij zijn bouwbedrijf, en geeft hij valse bedrijfsgegevens op."
Meestal deed de man zich voor als aannemer, zegt het OM. Hij zou allerlei beloftes doen voor het leveren van kozijnen en deuren, en zou voorschotten hebben gevraagd voor kluswerkzaamheden. Maar ook bij modezaak Veldhuis Man & Mode in Aalten nam hij volgens de officier shirts en broeken mee zonder te betalen, net als bij Brandt Bedrijfskleding in Zutphen.

'Liegen en bedriegen'

Tot nu toe laat de man uit Rhenen zelf weinig los over de zaak. "U hebt tot nu toe heel goed gezwegen", zegt de rechter dinsdag.
"Het is liegen en bedriegen, en daar moet een einde aan komen, heeft u eerder gezegd. Wat bedoelt u daar nou eigenlijk mee?", vraagt de rechter. De Rhenenaar besluit het zwijgen te doorbreken. "Bij ons thuis was dat een gewoonte, maar mijn moeder is pas overleden. Dat liegen en bedriegen wil ik absoluut niet meer. Maar dat heeft niets met deze zaak te maken."
Volgens de man is het niet zo dat alles waarvan hij verdacht wordt, klopt. "Ik heb tegenslagen gehad, en heb niet op tijd kunnen betalen." Het 'corona-gezeur' is volgens de man er de oorzaak van dat hij spullen niet kon leveren. "Die heb ik wel betaald en dan blijf ik met een gat zitten." Een deel van de beschuldigingen zijn volgens de man ook onjuist, zo zou hij al bedragen hebben afbetaald.

Uit de gevangenis

Volgens zijn advocaat is er ook helemaal geen sprake van strafbare oplichting. Ze vraagt de rechtbank dinsdag om de voorlopige hechtenis van haar cliënt te schorsen, zodat de man in vrijheid de rechtszaak kan afwachten.
Ook vraagt ze de rechtbank om kritisch te zijn. "Mijn cliënt is een bekende van justitie, mensen die stellen dat hij afspraken niet nakomt. U denkt dan misschien al snel: een plus een is twee. Maar is hier wel sprake van oplichting? Het niet nakomen van een verbintenis wordt al snel aangeduid als oplichting, helemaal als het om deze man gaat, maar het wetboek van strafrecht is leidend."

Strafblad: 'niet blanco'

"Wat klopt er dan niet aan de aangiften, daar hoor ik geen informatie over?", vraagt de officier van justitie aan de advocaat. "Er wordt zelfs geen voorbeeld gegeven. Er zijn zeventien getuigen, dus je mag toch wel enige motivering verlangen." Volgens de advocaat komt er binnenkort nog een nieuwe verklaring, inclusief bewijs voor de bedragen die al zijn betaald.
Volgens de officier van justitie is de kans groot dat als de verdachte vrijkomt hij strafbare feiten gaat plegen. De rechter deelt die mening, en wijst ook op de omvang van de zaak en de kans op herhaling. "U bent niet blanco, om het voorzichtig te zeggen."
De komende maanden blijft de man uit Rhenen dus in de gevangenis. In oktober volgt waarschijnlijk de inhoudelijke behandeling van de zaak.