Rijk van Nijmegen

Bekende Nijmeegse volkszangers stoppen ermee: 'Het is niet leuk meer'

De Knippings bij een optreden in het Waterkwartier in Nijmegen
De Knippings bij een optreden in het Waterkwartier in Nijmegen © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het is misschien wel de meest muzikale familie van Gelderland. En sowieso van Nijmegen. Maar de Knippings stoppen met optreden.
Vader Jean treedt al sinds de jaren tachtig op. "Toen ik achttien was, zong ik in een bar al nummers van Tom Jones en Engelbert Humperdinck. En toen mijn moeder overleed in 1988, zong ik Gisteren heeft zij mij verlaten van Koos Alberts."
De Knippings stoppen met optreden: 'Zo is het niet leuk meer'
Hij brak al snel door in Nijmegen en ver daarbuiten met, over het algemeen, zelf geschreven nummers. Vaak gebaseerd op Duitse klassiekers. Ook werd hij de zanger van NEC, met als hoogtepunt een optreden in De Kuip in 2000 bij de bekerfinale Roda JC-NEC (2-0).

'Hee schatje'

Het virus bracht hij over op zijn zonen. Eerst op Jean junior, die in het begin ook vaak met zijn vader optrad en sinds enkele jaren een duo vormt met zijn broer Joey. Met Hee Schatje uit 2018 scoorden ze een flinke hit. Zowel vader Jean als beide zonen stonden vaak op het Mega Piraten Festijn. En in coronatijd vielen zij op met optredens in de voortuin van mensen die het moeilijk hadden.
Jean senior (links) en Joey begonnen al vroeg met optreden
Jean senior (links) en Joey begonnen al vroeg met optreden © prive-foto's Jean Knipping senior
Vader Jean begon in 2017 ook met Duo Abe. Samen met Roderik van Kerkhof uit Beuningen maakte hij nummers om geld in te zamelen ten behoeve van muziektherapie voor autistische kinderen. Maar onlangs ging de stekker uit dit project. "We hadden wel veel views, maar we moesten meer geld investeren dan dat er binnen kwam. Dan kunnen we dat geld beter rechtstreeks doneren aan het goede doel."

Opeens het einde

Jean junior en Joey traden onlangs nog op bij de Vierdaagsefeesten en kondigden toen opeens het einde van hun carrière aan. "Het zit erop", vertelt Jean junior. "Als je het niet meer leuk vindt, moet je ermee stoppen. Die drukke optredens in de weekenden, dat begon ons tegen te staan. Veertien jaar geleden maakte ik een nummer voor het EK van 2008 en daarna het nummer Naar de Kroeg, waarmee ik in de top 100 stond. Later kwam mijn broertje er ook bij."

Smoesjes verzinnen

"Deze beslissing is echt een opluchting. Maar naar die optredens toegaan en van hot naar her rijden, dat werd teveel. Je hebt ook nog andere hobby's en je werk natuurlijk. Als je smoesjes gaat verzinnen om niet te hoeven gaan, moet je ermee stoppen. Ook al bieden ze drieduizend euro voor een optreden."
Jean en Jean in de polonaise
Jean en Jean in de polonaise © Omroep Gelderland
Maar de Knippings zonder muziek, dat kan eigenlijk niet. "Wat we leuk vinden, blijven we doen. Liedjes maken in de studio en liedjes schrijven of een videoclip maken, dat zal best nog gebeuren." Vader Jean heeft nog heel veel ideeën. "We hebben nog een nummer op de plank liggen voor de Oktoberfesten. En Joey moet nog een nummer maken voor zijn kleine jongen. Dan hebben we nummer voor alle vier mijn kleinkinderen."

Duet met Wilco van Schaik

En ook het voetbal blijft trekken. "Met andere artiesten hebben we nog een Nederlands elftal-lied liggen. En mijn grote vriend van NEC, Wilco van Schaik, heb ik een nummer aangeboden. Hij heeft nog niet gereageerd, maar die oproep ligt er nog steeds."

Voelt als een bevrijding

Maar treden de Knippings dan nooit meer op. "Zeg nooit nooit", zo zet Jean junior de deur op een kier. "Dadelijk ga je het missen en pak je de draad weer op. Maar op dit moment voelt het als een bevrijding." Vader Jean wil één uitzondering maken. "Ziggodome doen we nog wel", lacht hij.