Arnhem en omstreken / Achterhoek

Het is weer ouderwets druk in het buitenzwembad

Archieffoto (ANP)
Archieffoto (ANP) © ANP
ARNHEM - 'Te koud en te nat, het is prut in het buitenbad'. Dit was de kop van een artikel van Omroep Gelderland over de zomer van vorig jaar. Hoe anders ziet het er in de huidige zomer uit bij de Gelderse baden. Er zijn veel warme dagen en dat betekent topdrukte.
Eén van de baden waar het drukker is, is de Meene in Ruurlo. Over de periode van de laatste week van april tot augustus - de tijd van de warmere dagen - ontving het bad 3000 bezoekers meer in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. In totaal kwamen er van eind april tot augustus dit jaar 29.000 bezoekers.

Unieke glijbaan

Rick Blasman, ruim dertig jaar badmeester bij de Meene, zegt dat het warme weer een belangrijke factor is in de toegenomen drukte. "Vorig jaar hadden we een kwakkelzomer. Nu is de temperatuur vrij stabiel. Met de schoolvakantie is het mooi weer. Dat zie je terug in de bezoekersaantallen."
We hebben dit jaar veel zonuren
Naast de warmte zijn er andere redenen voor meer drukte volgens Blasman. "Bezoekers van campings in omliggende omgeving weten het bad te vinden en we hebben een vrij unieke glijbaan. Die gaat liefst zeventig meter naar beneden en heeft elektronische tijdswaarneming. Nog een reden voor de drukte is dat er dit jaar geen coronarestricties meer zijn. We zien met name de dagverkoop toenemen. De abonnementenverkoop is iets meer dan vorig jaar."

Voordeel van corona

Het relatief kleine bad De Glind in de gelijknamige plaats had juist een voordeel van de coronaperiode. Coördinator Frank Zevenbergen vertelt: "Bij grotere baden in de buurt was toen een bezoekerslimiet. Dit zorgde ervoor dat een aantal zwemmers daar niet terechtkon. Vervolgens kwamen zij bij ons en zijn ze blijven hangen. Mede hierdoor is het bij ons drukker, maar vooral het weer is van belang."
Kijk hoe mensen genieten in het buitenbad:
Het is weer ouderwets druk in het buitenzwembad
Ook bij het bad de Berkel in Almen gingen meer kaartjes over de toonbank dan vorig jaar. "We hebben dit jaar veel zonuren. Op erg warme dagen kregen we duizend bezoekers. Zulke dagen hebben we nu al meer gehad dan vorig jaar", zegt badmeester Jorn Tragter.

Voorspellingen

Deze en volgende week worden warme temperaturen voorspeld, weet bedrijfsleider Tonnie Floor van het Bosbad in Lunteren. Hij kijkt dagelijks naar de voorspellingen. "Het blijft afwachten, het weer is onvoorspelbaar. Als de temperatuur boven de dertig graden komt als eerder deze zomer, dan gaat het weer heel druk worden."

Zie ook: