Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Wijnboeren zijn dolblij met droogte en hopen op topjaar

Arjan Stam van wijngaard Keulenhof is blij met het weer deze zomer.
Arjan Stam van wijngaard Keulenhof is blij met het weer deze zomer. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Waar de ene boer deze zomer met weemoed naar de lucht kijkt in de hoop op neerslag, zijn er ook boeren die juist baat hebben bij de droogte. Zo stevenen we af op een goed jaar voor de Gelderse wijngaarden. Het lijkt erop dat de zure nasmaak van de slechte zomer van 2021 dit najaar weggespoeld kan worden met uitstekende Gelderse wijnen.
Uit een rondgang langs wijnboeren in onze provincie blijkt dat er veel optimisme heerst over de verwachtingen deze zomer. Dat was vorig jaar wel anders, toen kou, regen en hagelbuien voor veel schimmel zorgden bij de druivenplanten. "Vorig jaar heb ik maar 10 procent binnen kunnen halen", zegt Joep Cretier, van Domein Hof te Dieren. "In plaats van 8000 liter, was het maar 800 liter."
Kijk hier hoe het gaat met de wijn van Arjan:
Voor de wijnboeren is de droogte juist een zegen

Droogte heel gunstig

Maar dit jaar is vooralsnog alles anders. Het is lang warm en droog geweest en ook de voorspellingen voor de komende weken zijn gunstig. "De voortekenen zijn goed", beaamt Arjan Stam van wijngaard Keulenhof in Elst. "Ik realiseer me dat het voor veel andere mensen te droog is, maar als je kijkt naar droogte is dat voor wijnstokken en wijngaarden gewoon heel gunstig."
Hoe dieper de wortel, hoe beter de kwaliteit van de wijn
Stam legt uit: "Bij droogte gaan de wortels dieper de grond in om toch nog aan vocht te kunnen komen en dat maakt in algemene zin de smaak van druiven, en dus ook de smaak van de wijn, interessanter. Hoe dieper de wortel, hoe beter de kwaliteit van de wijn."
Cretier hoopt zelfs op een topjaar. "We gaan richting het jaar 2018, dat was een goed jaar, toen hadden we zelfs 9500 liter. Maar het belangrijkste is dat de kwaliteit goed is, de hoeveelheid komt op plaats twee."
Hoewel het oogsten van wijn pas in het najaar gebeurt, lijkt het erop dat het wel eerder kan dan andere jaren, merkt ook Hans Wichers van Wijngaard de Zessprong in Joppe. "We liggen anderhalf tot twee weken voor." Collega wijnboer John Grutters van de Plack in Groesbeek: "Zelfs de regent, de blauwe druifsoort, begint al heel langzaam te verkleuren en dat is wel heel vroeg."

Kan nog een hoop misgaan

Toch telt een gewaarschuwde wijnboer voor twee, want naast het optimisme viert het realisme hoogtij. "Het is altijd afwachten wat het weer in augustus en september doet", weet Cretier.
"We zijn heel voorzichtig. We hebben inderdaad mooi weer gehad", beschouwt Hennie van der Ham van Wijngaard Telgt in Ermelo. "Maar als je kijkt naar de regen van afgelopen weekend, dat je gewas twintig uur nat blijft met hoge temperaturen, dat is wel funest."
Voorlopig zijn de omstandigheden dus nog goed, maar 'we moeten tot de oogsttijd nog zeker twee maanden door, dus we juichen niet te vroeg'.