Stedendriehoek

Kledingwinkel voor 'kleine beurs' zoekt nieuw onderkomen: 'Wanhopig'

De vrijwilligers willen niets liever dan doorgaan met de kledingwinkel.
De vrijwilligers willen niets liever dan doorgaan met de kledingwinkel. © Omroep Gelderland
EERBEEK - Door de enorme inflatie hebben steeds meer gezinnen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. De kinderkledingbeurs in Eerbeek biedt voor die mensen een uitkomst, voor tweedehands kinderkleding en speelgoed. Maar de winkel dreigt te verdwijnen, tot verdriet van veel klanten.
De winkel dreigt dakloos te worden, terwijl er volgens vrijwilligers een trouwe groep klanten is. "Binnen de gemeente Brummen zien we een grote groep mensen die een hele lage beurs hebben. Naar die mensen toe moet je blijven bestaan. Die moet je blijven helpen", zegt vrijwilliger Ine Gerritsen.

'Goed voor je portemonnee'

Rachel te Winkel komt regelmatig even langs aan de Derickxckamp. "Ze hebben hier hele leuke spullen, die er ook nog heel goed uitzien. En het zijn leuke koopjes." Als alleenstaande moeder koopt ze graag tweedehands. "Deze leuke jumpsuit bijvoorbeeld, die kost hier vier euro. Daar betaal je nieuw veel meer voor denk ik."
Het bericht dat de stichting moet verhuizen, maar nog geen nieuw pand heeft, baart haar zorgen. "Echt ontzettend jammer dat ze hier weg moeten. Het zou erg zonde zijn als het zou stoppen."
Naast dat Rachel graag in de winkel koopt, brengt ze ook zelf kleding naar de winkel, waar klanten veertig procent van de verkoopprijs van terugkrijgen. "Zo heb je heel veel vliegen in één klap. En dan ondersteunt de stichting ook nog heel veel goede doelen met de opbrengst."
Bekijk hier hoe de winkel worstelt met al die uitdagingen:
Kinderkledingwinkel voor minderbedeelden moet vertrekken

'Veel mensen uit Oekraïne'

Steeds meer inwoners van Eerbeek en omgeving weten de tweedehands winkel te vinden. "Op dit moment zien we bijvoorbeeld veel mensen uit Oekraïne hier komen. Maar ook veel mensen uit de buurt. Mensen met een kleine beurs, maar ook mensen die het belangrijk vinden dat kleding een tweede kans krijgt", zegt Gerritsen.
We worden echt een beetje wanhopig
Maar na tien jaar in een oude school, moet de stichting verhuizen. "Wij wisten toentertijd al dat dit tijdelijk zou zijn, maar nu is het moment daar", vertelt ze. Eind december wordt het pand gesloopt, er komen zorgappartementen. "Veel klanten zijn echt geschrokken van het bericht over de onzekere toekomst."
"Dus ja, we zijn naarstig op zoek naar andere ruimte. We zijn al maanden bezig, maar het is een zware zoektocht. We worden echt een beetje wanhopig." Ze schrijven momenteel bedrijven in de buurt aan en hebben binnenkort een gesprek met de wethouder, in de hoop dat zij iets kan betekenen. "We hebben zo'n honderd vierkante meter nodig."

13.000 euro naar goede doelen

Als er niets uitkomt, dan moet de kinderkledingbeurs stoppen. "Er komt dan niet alleen een einde aan het verkopen van kinderkleding, babykleding, speelgoed en andere artikelen, het betekent ook dat we geen goede doelen meer kunnen steunen."
Zestig procent van de opbrengst van de verkoopprijs gaat volledig naar goede doelen. "Zowel in het buitenland als in Nederland. Jaarlijks halen we zo'n 13.000 euro op." Omdat ze willen voorkomen dat er na 33 jaar een einde komt aan de stichting, die volgens de vrijwilligers echt in een behoefte voorziet, zoeken ze naarstig verder.
“Mensen worden hier niet gevraagd: wat is uw inkomen? Nee, iedereen mag hier komen. Dat maakt het voor de groep mensen met een smalle beurs toegankelijker om hier naar binnen te gaan. En we vinden het heel belangrijk dat we die mensen blijven helpen.”