Noord-Veluwe

Activisten verstoren dolfijnenshow in Dolfinarium

Een van de activisten houdt een bord omhoog.
Een van de activisten houdt een bord omhoog. © Vegan Strike Group
HARDERWIJK - Activisten van de Vegan Strike Group hebben zondag een dolfijnenshow in Harderwijk verstoord. Op een filmpje op Facebook zijn twee personen te zien die in het bad zwemmen. Een van hen houdt een tekst omhoog, gericht aan het publiek. Toeschouwers verlaten op dat moment de tribune.
De politie, zeggen de dierenactivisten op Facebook, heeft een Nederlandse en een Portugese vrouw aangehouden. Ze werden zondagavond om 22.00 uur vrijgelaten, ze waren om 15.30 uur in het water gesprongen, volgens Peter Janssen van de Vegan Strike Group. "De politie heeft ze bewust lang vastgehouden", zegt hij.
Een woordvoerder van de politie kan dit niet bevestigen. Wel laat hij weten dat zondag twee vrouwen, een Portugese (35) en een vrouw (55) uit Vlaardingen, voor huisvredebreuk zijn aangehouden. Op huisvredebreuk staat een maximum gevangenisstraf van een jaar of een geldboete tot 9000 euro.
Een van de twee hield tijdens de actie een bord omhoog. Daarop stond: 'Stop het uitbuiten van dieren voor vermaak'.

'Politie heeft ze bewust lang vastgehouden'

Volgens Janssen, in een livestream op Facebook, zijn de twee aangehouden voor het verstoren van een dolfijnenshow. "We hebben dit nu drie keer in twaalf maanden gedaan. En we komen terug om een einde te maken aan deze vreselijke voorstellingen met dolfijnen, zeeleeuwen en andere dieren. Het is geen plek waar kinderen dierenonderwijs krijgen."
Peter Janssen geniet bekendheid als de Vegan Streaker. Tijdens acties vraagt hij aandacht voor dierenleed in attractieparken en bij evenementen. Een dag voor de actie in Harderwijk was hij zelf in het water gesprongen tijdens een dierenshow in het Seapark in Brugge. De Vegan Strike Group opereert internationaal. Ze richt zich op dieren die lijden in de entertainmentindustrie, waaronder stierengevechten, dolfijnenshows en hondenrennen.
In het filmpje vanuit Harderwijk zegt activist Janssen te hopen dat ouders hun kinderen op een betere manier leren over de dierenwereld. "Beter dan de dolfijnentrainer die allerlei slechte dingen doet."

Voorstelling hervat

Alex Tiebot, directeur van het Dolfinarium, zegt dat de voorstelling zondag werd hervat nadat de rust was weergekeerd. "We hadden de voorstelling meteen stilgelegd, omdat de dieren op dat moment prioriteit hebben. Daarna komt niet iedereen terug en dat vinden we jammer."
We horen ook dat kinderen nachtmerries hebben
Alex Tiebot, directeur Dolfinarium
Het park houdt de komende dagen rekening met klachten. "We proberen, als we de ruimte ontruimen, dat zo rustig mogelijk te doen. Maar dat is lastig, omdat er op zo'n moment veel woede onder ouders is. Hun dagje uit wordt verstoord. We horen ook dat kinderen nachtmerries hebben van wat ze hebben gezien."
Activist Janssen werd bij een actie bij het Dolfinarium in augustus vorig jaar opgepakt en heeft sindsdien een parkverbod. Hij maakte de livestream buiten de poorten van het attractiepark. "We gaan net zolang door tot ze stoppen met deze voorstellingen. Dat is onze belofte aan de dieren die gevangen worden gehouden."
Ook de activisten van zondag kunnen rekenen op een toegangsverbod.