Achterhoek / Rijk van Nijmegen

Egel lijdt onder de droogte: dit kun je doen om te helpen

Een opgevangen egel.
Een opgevangen egel. © Archief Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Niet alleen vissen hebben last van de droogte deze zomer, ook andere dieren dreigen in de problemen te komen. Opvanglocaties voor egels in nood krijgen de laatste tijd meer meldingen over egels die overdag te zien zijn. Toon Lesterade van dierenopvang Noach in Halle roept iedereen op om de egels vooral met rust te laten en bij te voeren.
Egels zijn normaal gesproken alleen 's nachts actief. Je kunt ze wel eens tegenkomen bij de schemering. Lesterade: "We horen dat mensen ze overdag ook zien. Dit komt door de warmte en droogte, dat was vorige zomer ook al zo."
Egels eten graag wormen, rupsen en kleine insecten, die als het warm is dieper in de grond zitten. Dat is lastig voor de egel. "Mensen moeten dieren die ze overdag zien niet bij ons brengen, maar bijvoeren. Als je geen verwondingen ziet, is een egel op zoek naar eten."

Verzwakte egels

Volgens Paul Deuning van Dierenambulance en Egelopvang Nijmegen is het belangrijk om goed te kijken naar een egel die je overdag ziet. "Over het algemeen kun je stellen dat het geen goed teken is als een egel zich overdag laat zien. Het kan natuurlijk wel eens zo zijn dat een dier gestoord is door een hond en op zoek gaat naar een andere struik om zich te verstoppen." Als dit niet het geval is, kun je kijken of de egel gewond is of verzwakt.
Deuning: "Het klinkt een beetje onsmakelijk, maar als je een soort couscous tussen de stekels ziet, zijn dit vliegeitjes en kun je het beste de dierenambulance of de lokale egelopvang bellen. Sowieso is dat goed om te doen als je een egel overdag ziet. De medewerkers kunnen gericht vragen stellen en zo bepalen of hulp nodig is."

Jonge egels naar buiten

In de egelopvang in Nijmegen is het drukker dan normaal. Deuning vertelt dat er gewonde en verzwakte egels worden opgevangen. "De jonge egels die we in het voorjaar binnenkregen, zijn nu net in buitenrennen aan het wennen zodat ze weer zelf voedsel gaan zoeken. En we krijgen weer een tweede lichting jonge egels."
Of hij meer egels zal helpen dan in andere zomers, kan Deuning nog niet zeggen. "Daarvoor is het nog te vroeg. De vergelijking van cijfers doen we altijd aan het einde van het seizoen." Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk egels in de problemen komen, geeft hij aan dat bijvoeren mag. "Water neerzetten en bijvoorbeeld kattenvoer is zeker goed."

Do's en don'ts bij een egel overdag:

  • Laat een egel of een nest altijd met rust en pak de egels vooral niet op!
  • Vind je een nestje met baby-egels? Check dan of de moeder na een paar uur terug is. Zo niet: dierenambulance bellen!
  • Heeft een egel wonden, rolt hij zich niet op en zet hij niet zijn stekels uit als je in de buurt komt, zit hij overdag passief buiten of heeft hij erg veel vliegen/teken/vlooien om zich heen, dan is het een verzwakte egel en kan je de dierenambulance of egelopvang bellen.
  • Geef egels geen melk, maar water en eventueel (droog) kattenvoer. De dierenspeciaalzaak heeft ook speciaal egelvoer.