Rivierengebied

Dit stoomgemaal is voor het eerst sinds de coronacrisis weer volop in bedrijf

Vrijwilligers stoken het stoomgemaal op
Vrijwilligers stoken het stoomgemaal op © Omroep Gelderland
APPELTERN - Mannen in blauwe pakken stoken de ketels op tot 250 graden, de stoom giert door de machines en daarna draaien de wielen en pompen op volle toeren. De coronacrisis legde de machines van stoomgemaal de Tuut in Appeltern stil, maar deze zaterdagochtend komen ze weer in beweging. Het publiek is voor het eerst sinds drie jaar weer welkom om het historische spektakel te bekijken.
Stoomgemaal De Tuut is het decor van de zevende Verhaal van Gelderland Zomertoer. De hele dag is iedereen welkom om de oude technieken uit de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw te bewonderen. Ook het naastgelegen motorenmuseum is toegankelijk voor het publiek. De toegang is gratis.
Stoomgemaal De Tuut
Stoomgemaal De Tuut © Omroep Gelderland

Uniek monument

Voor Jan Reijnen is het een bijzondere dag. Hij nam in 1985 het initiatief om het stoomgemaal te restaureren. “De Tuut is een uniek monument voor de waterbeheersing in het Rivierengebied”, vertelt Jan. “De afgelopen jaren hebben we eerst stilgestaan door corona en daarna moesten de platen van de twee stoomketels gekeurd worden. We moesten 75 klinknagels vervangen. Dat was een enorme operatie. Ik ben heel trots dat alles weer op orde is en dat we deze oude technieken vandaag mogen laten zien aan het publiek.”

Toys for Boys

Ongeveer tien vrijwilligers stoken de machines op. Zij wonen binnen een straal van vijftig kilometer om Appeltern. De vrijwilligers krijgen geen reiskostenvergoeding. Eén keer in het jaar organiseert het bestuur van het stoomgemaal een feest voor hen. Henk Bessels uit Tricht was zaterdagmorgen al om 6.00 uur aanwezig. “Ik moet een fikse reis maken om dit werk in Appeltern te kunnen doen, maar dat heb ik er graag voor over. Dit is toys for boys.”
Stoomgemaal De Tuut
Stoomgemaal De Tuut © Omroep Gelderland

Aan het volk van Nederland

De Verhaal van Gelderland Zomertoer besteedt deze zaterdag in Appeltern aandacht aan de lange negentiende eeuw (1781 – 1918). Op het landgoed naast het stoomgemaal schreef de Gelderse edelman Joan Derk van der Capellen tot den Pol het pamflet Aan het volk van Nederland. Dat ontketende aan het einde van de achttiende eeuw een democratische revolutie in Nederland. De hele dag zijn er rondleidingen over het historische landgoed. De andere buurman van het landgoed is het Motorenmuseum. Ook dat is van 10.00 uur tot 17.00 uur gratis toegankelijk.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.