Achterhoek

Boeren ruimen afval op A18 op: 'Zo doen we dat hier'

WESTENDORP - Een handjevol boeren heeft vrijdag het afval opgeruimd dat een avond eerder op de A18 bij Westendorp was gedumpt. Voor die dumping werd een 42-jarige man opgepakt.
Donderdag zag de politie een groep van zo’n dertig trekkers naar de A18 rijden. Aan het eind van de snelweg dumpte de verdachte uit de gemeente Oost Gelre zijn lading afval. De man werd direct aangehouden en zat vrijdag nog vast.
Wij voeren hier de noaberplicht
Volgens veehouder Ronald Wolters uit Lievelde ging het onder meer om stro en paardenkeutels. Hij hield vrijdag samen met een paar andere boeren een opruimactie bij Westendorp. “Wij voeren hier als veehouders onder elkaar de noaberplicht. Dat lossen we gewoon met elkaar op.”
Kijk naar een interview met boer Wolters:
Boeren ruimen afval op A18 op: 'Zo doen we dat hier'
Wie er achter de dumping zat, vertelt Wolters niet. “Ik hoor hier vanavond dat er een boer is aangehouden die iets gedumpt zou hebben”, is alles wat hij erover kwijt wil.

Schreeuw om aandacht

Volgens de veehouder moeten we de afvaldumpingen van boeren op snelwegen en af- en toeritten van snelwegen zien als een wanhoopactie. “Ik kan me voorstellen dat mensen dit doen onder het mom van ‘help ons’. Er is geen enkel medeleven vanuit de politiek. Er wordt niet geluisterd. Dan krijg je zo’n reactie. Het is een schreeuw om aandacht.”
De boeren hebben hun punt nu gemaakt, zegt Wolters. “Nu ruimen we de rommel op een veilige manier, met verlichting, weer op. Zo doen we dat hier in de Achterhoek.”