Rivierengebied

Begrip voor elkaar maakt dat er in dit natuurgebied net iets meer kan

TIEL - Het is een populair gebied om er de hond uit te laten, er worden vuurtjes gestookt en feestjes gevierd, maar er broeden ook zeldzame vogels en het is het domein van Schotse hooglanders. Ook de rivier krijgt de ruimte die hij nodig heeft. Dankzij de inzet van een groep bevlogen Tielenaren gaan in de Kleine Willemswaard natuur, recreatie en waterveiligheid hand in hand.
Vanuit de Tielse binnenstad ben je binnen een paar minuten in de Kleine Willemswaard. Het gebied is eigendom van Rijkswaterstaat, wordt beheerd door ARK Natuurontwikkeling en sinds anderhalf jaar vormt een zogeheten waardgroep 'de oren en ogen' van het natuurgebied.
De betrokkenen spreken van een succes. Zo zwerft er door de voormalige polder geen afval en voelen de Tielenaren zich betrokken bij de toekomst van het gebied. Gebiedswaard Lars van Blitterswijk en natuurkenner Emmie Nuijen van Rivier Actief vertellen meer over het uitzonderlijke project...
Luister naar de radiobijdrage (1-3)
Emmie Nuijen werkt onder meer als gastdocent op verschillende scholen in het Rivierengebied. Ze neemt de kinderen mee de uiterwaarden in waar ze meer vertelt over de dynamiek van de rivier en de dieren en planten die in het gebied leven. "Sommige kinderen hebben de rivier nog nooit gezien..."
Luister naar de radiobijdrage (2-3)

Elkaar leren begrijpen

Er komen hier ook oudere mensen die minder goed te been zijn, legt Van Blitterswijk uit, en ook zij moeten van het gebied kunnen genieten. Daarom regelden ze onlangs dat de wandelpaden een keertje extra werden gemaaid. Ook over de toekomst van de Kleine Willemswaard denkt de waardgroep na. Voorop staat dat er voldoende ruimte is voor natuur én recreatie, en natuurlijk moet de rivier de ruimte houden om buiten zijn oevers te treden.
In de Kleine Willemswaard kunnen Tielenaren even ontsnappen aan het drukke stadsleven, terwijl de ijsvogel er een visje kan vangen. Begrip is het sleutelwoord, denkt Van Blitterswijk. "Elkaar leren begrijpen van wat er speelt en proberen dat te respecteren van elkaar." Die positieve instelling maakt dat er in dit stukje natuur bij Tiel net iets meer mogelijk is dan elders. "Bedankt voor een mooie én wijze ochtend is", besluit BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink het interview.
Luister naar de radiobijdrage (3-3)
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland