Gelderse Vallei / Stedendriehoek

OM jaagt op snelwegvandalen met camerabeelden Rijkswaterstaat

Rommel op de snelweg A50 richting Apeldoorn, woensdagochtend.
Rommel op de snelweg A50 richting Apeldoorn, woensdagochtend. © Luciano de Graaf
ARNHEM - Wanneer op en rond de Nederlandse snelwegen strafbare feiten worden begaan, kan het Openbaar Ministerie (OM) beelden daarvan vanaf nu opvragen bij Rijkswaterstaat. Dat is besloten in samenspraak met de politie, laat het OM Oost-Nederland weten.
Rijkswaterstaat beschikt over duizenden camera's boven en langs de snelwegen. Die camera's zijn bedoeld om de doorstroom van het verkeer in de gaten te kunnen houden en ongelukken en pechgevallen te kunnen monitoren. Voor strafrechtelijke doeleinden werden ze tot op heden niet gebruikt, zei Rijkswaterstaat eerder deze week.
Maar dat gaat nu dus veranderen. Het OM zegt dat bij 'incidenten op specifieke locaties', waar ernstige strafbare feiten worden gepleegd die de verkeersveiligheid op en rond de weg in gevaar brengen, voortaan de beelden kunnen worden veiliggesteld en worden gedeeld met de politie en het OM.
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat benadrukt tegenover de NOS dat de politie of justitie bij een verzoek alleen op specifieke punten kan meekijken. "Dat gebeurt niet 24/7. Wij zijn van incidentmanagement en de weg vrij krijgen. Daarom hebben wij die camera's. De politie is van het handhaven."

Incidenten op A50, A30 en A1

In de afgelopen dagen werden op meerdere snelwegen in onze provincie strafbare feiten begaan. Woensdagochtend staken boeren in alle vroegte hooibalen in brand, legden ze autobanden op de weg, stichtten ze brand in de berm langs de snelweg en spoten ze mest op de rijbaan. Die incidenten deden zich onder meer voor op de A50 bij Apeldoorn, de A30 bij Lunteren en de A1 bij Voorst.
Vlammen langs de A50 bij Apeldoorn.
Vlammen langs de A50 bij Apeldoorn. © Persbureau Heitink
Het aantal aanhoudingen voor strafbare feiten op de snelweg bleef tot dusver beperkt. Wel liet de politie vrijdag weten dat donderdagavond een 42-jarige inwoner van de gemeente Oost Gelre werd aangehouden, die op heterdaad werd betrapt tijdens het dumpen van afval op de A18 ter hoogte van Westendorp. Die verdachte werd niet aangehouden na het zien van veiliggestelde beelden, maar doordat de politie tientallen trekkers volgde die naar de A18 gingen.