Noord-Veluwe

Burgemeester doet aangifte na gemaskerde man voor de deur en stro in de tuin

Tijdens de actiedag op 22 juni bood de burgemeester de boeren nog een ontbijtje aan.
Tijdens de actiedag op 22 juni bood de burgemeester de boeren nog een ontbijtje aan. © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - Van een rustige vakantie is voor burgemeester Tanja Haseloop van Oldebroek vooralsnog geen sprake. Sinds zij het besluit nam om de omgekeerde Nederlandse vlaggen te laten verwijderen van lantaarnpalen in de gemeente, heeft ze te maken met intimiderende berichten en bezoekjes aan haar privéadres. "Met intimidatie bereik je je doel echt niet, maar ik sta altijd open voor een goed gesprek."
Ook in de gemeente Oldebroek hangen talloze omgekeerde Nederlandse vlaggen aan lantaarnpalen. Haseloop nam begin juli het besluit die vlaggen te laten verwijderen. "Er mag simpelweg niets aan die lantaarnpalen opgehangen worden. In oktober van afgelopen jaar hebben we hier nog gedoe gehad over plantenbakken waar geen vergunning voor was, en die verwijderd zouden moeten worden, en niet veel daarvoor had iemand een aantal regenboogvlaggen opgehangen in onze gemeente. Die heb ik toen ook laten verwijderen, simpelweg omdat er niets aan die lantaarnpalen gehangen mag worden zonder vergunning. Zo'n vlag kan losraken en een verkeersongeluk veroorzaken. Dat moeten we niet willen."
De burgemeester begrijpt dat er mensen boos zijn over het verwijderen van de vlaggen. "Maar ik heb gelijk tegen de boerenorganisaties gezegd: op je eigen erf mag je doen wat je wilt, hang daar gerust zo'n vlag op. Aan gemeente-eigendommen mag het simpelweg niet."

Twee mannen in de tuin

Dat besluit leidde tot heftige reacties, zowel op sociale media als bij de receptie van het gemeentehuis. In een van de reacties schreef iemand dat de burgemeester zichzelf maar moest opknopen aan een lantaarnpaal. Maar het bleef niet bij geschreven en telefonische reacties. "Plotseling stonden er twee mensen in mijn tuin, die daar een omgekeerde Nederlandse vlag plaatsten. Eén van die twee had een zak over zijn hoofd, om onherkenbaar te zijn."
Onbekenden plaatsten een baal op de oprit van de burgemeester
Onbekenden plaatsten een baal op de oprit van de burgemeester © Facebook Tanja Haseloop
Ze werd uitgenodigd voor de talkshow Renze, om te vertellen over de gebeurtenissen. "Op de terugweg werd ik gebeld door onze buren: er was stro in onze tuin gedumpt en er reden zo'n zestien trekkers toeterend door de straat."

Waarschijnlijk geen lokale boeren

Trekkers, omgekeerde Nederlandse vlaggen, de link met de boerenprotesten lijkt duidelijk. Toch denkt Haseloop dat de intimidatie uit een andere hoek komt. "Ik sta in goed contact met wat boerenorganisaties hier in de regio, en die geven duidelijk aan dat het niet bij hen vandaan komt. Dat geloof ik ook wel. Tegelijk zijn er veel meer boeren in de regio, met wie ik niet allemaal contact heb. En ik denk dat de groep protesterende mensen veel groter is, en dat anderen op deze manier proberen hun steun duidelijk te maken. Maar dit brengt een oplossing juist verder weg."
Op 22 juni, de actiedag in Stroe, was Haseloop duidelijk goed bevriend met de boeren. Ze bood hen een ontbijt aan bij het gemeentehuis, en sprak haar steun uit voor de boeren die zich door de kabinetsplannen in het nauw gedreven voelen. "Toen heb ik ook gezegd: laten we de tijd nemen om het in Gelderland goed aan te pakken, waarbij alle sectoren bijdragen aan de stikstofreductie. Als die afspraak niet nagekomen wordt, rijd ik op de trekker mee naar Arnhem om te protesteren bij de provincie, maar geef ons wel de tijd om het goed te regelen."

Intimidatie van ingehuurde mensen

Haseloop is boos over de acties van de afgelopen weken. "Maar dan nog wel het meeste om de intimidatie van mensen die wij inhuren. Dat zij een berichtje krijgen waarin staat dat weten hoeveel kinderen ze hebben, en waar die kinderen naar school gaan. Die mensen doen gewoon hun werk, zij kunnen helemaal niets doen aan de situatie. Het is in- en intriest, dat is ondermijning van de rechtsstaat. De politie doet daar uitgebreid onderzoek naar, want dit kunnen we absoluut niet accepteren met elkaar."
De burgemeester heeft zelf aangifte gedaan vanwege de intimidatie en van alles wat in haar tuin is geplaatst. "Het is ontzettend sneu om zoiets 's nachts te doen. Als je het niet met me eens bent, maak je een afspraak en kom je een kop koffie drinken op het gemeentehuis. Ik wil met iedereen in gesprek, maar wat er nu gebeurt gaat veel te ver."
Zie ook: