Noord-Veluwe / Gelderse Vallei

In de zomervakantie naar school? 'Gaat ook om vriendschappen sluiten'

Op veel plekken in Gelderland zijn zomerscholen van start gegaan.
Op veel plekken in Gelderland zijn zomerscholen van start gegaan. © ANP
HEERDE - Op veel plekken in Gelderland zijn de zomerscholen weer begonnen. Ook zomerscholen die zijn opgezet in coronatijd gaan dit jaar gewoon door. "We willen een zomerdip bij deze kinderen voorkomen."
Twee jaar geleden sloegen de Hervormde Schoolvereniging Nijkerk en de plaatselijke bibliotheek de handen ineen voor een zomerschool. Laurie Kist, coördinator op de Zomerschool in Nijkerk: "Dat was tijdens corona. Een jaar later was de zomerschool al wat groter, en dit jaar hebben we een flinke club met 170 leerlingen." De school werd opgezet met het extra geld dat het kabinet vrijmaakte voor leerachterstanden.

Zomerdip

De organisatie besloot ook na corona door te gaan, omdat de vraag alleen maar groeide. "Veel leerlingen hebben bijvoorbeeld een taalachterstand of thuis een wat minder fijne situatie. We doen dit ook om een zomerdip bij sommige kinderen te voorkomen."
We maken er ook iets leuks van
Ook in Apeldoorn en Voorst is de zomerschool dit jaar het derde jaar op rij geopend voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Marianne Dolman is coördinator bij Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst, de organisatie die het initiatief nam. "Het thuisonderwijs was voor ons de aanleiding om het op te zetten. En nu na corona merken we dat er nog steeds kinderen zijn die er behoefte aan hebben."

Diploma-uitreiking

De zomerschool is bedoeld voor kinderen uit gezinnen die weinig te besteden hebben. Dit jaar doen er zo'n 35 kinderen mee uit Apeldoorn en Voorst, tijdens corona lagen die aantallen een stuk hoger. "Het eerste jaar hadden we 120 aanmeldingen, maar we hadden maar plek voor ruim 40 kinderen. Vorig jaar zaten we op zo'n 80 kinderen. Maar zolang er nog behoefte aan is gaan wij door. En we maken er ook iets leuks van: we werken samen met de bibliotheek CODA en hebben een feestelijk diploma-uitreiking aan het eind."
In 2011 waren er in heel Nederland nog maar zo'n dertig zomerscholen, en dat aantal is sinds die tijd flink gestegen. Marleen Witteveen, projectcoördinator van de zomerschool in de gemeenten Epe en Heerde, merkt dat er meer belangstelling voor is. "De zomerscholen krijgen meer aandacht. Niet alleen vanuit de scholen en ouders maar ik krijg ook vragen vanuit andere gemeenten over onze zomerschool."
Kijk hier naar de kinderen in de Zomerschool die werken aan hun taalontwikkeling.
Deze kinderen gaan in de zomervakantie naar school

'Veel Oekraïense kinderen'

De zomerschool in Heerde draait dit jaar voor de vijfde keer met ruim 100 leerlingen. "We krijgen elk jaar meer zichtbaarheid, we hebben bijvoorbeeld contact met scholen maar ook Vluchtelingenwerk. Daardoor komen er steeds meer kinderen bij ons."
Nieuw dit jaar zijn de Oekraïense kinderen die grofweg dertig procent van de groep uitmaken. "We maken daarom ook gebruik van Oekraïense ouders als vrijwilliger, om wat met de taal te helpen. Al met al is het een groep kinderen met allerlei verschillende achtergronden. De Nederlandse taal is het uitgangspunt, maar we spreken ook Arabisch, Engels, Oekraïens, noem maar op."
Net zo belangrijk als taal en lezen is het sporten en spelen in de middag. "Vooral dat sociale en emotionele aspect is heel belangrijk voor de kinderen. De zomerschool gaat ook om vriendschappen sluiten en kinderen uit een isolement halen. Veel andere kinderen gaan op vakantie en dan is er niemand meer om mee te spelen. Deze families hebben daar vaak geen geld voor, de kinderen zitten anders alleen maar thuis."