Achterhoek

Evenementen afgelast na plotseling overlijden van drijvende kracht Henk

Henk Steinvoort overleed op 13 juli aan de gevolgen van een hartaanval.
Henk Steinvoort overleed op 13 juli aan de gevolgen van een hartaanval. © Omroep Gelderland
DOESBURG - Hoe groot zijn rol in de evenementenwereld is, is inmiddels duidelijk. Diverse evenementen in de Achterhoek en op de Veluwe zijn van de agenda geschrapt vanwege het overlijden van Henk Steinvoort. Zo zou vandaag in Zutphen de 23e boekenmarkt worden gehouden en in Doesburg had je je even in Frankrijk kunnen wanen tijdens de maandelijkse Montmartre markt.
Beide evenementen zijn geannuleerd vanwege de plotselinge dood van Henk Steinvoort. Op woensdag 13 juli is hij op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Volgens Han Snijders uit Doesburg is er op korte termijn niemand die het eenmansbedrijf van Steinvoort, die gespecialiseerd was in het organiseren van kleinschalige Montmartre- en kasteelmarkten, over kan nemen.

Eerbetoon

In Doesburg staan bewoners van de Roggestraat, waar de Montmartre markt deze zomer zes zondagen zou worden gehouden, stil bij het overlijden van de Hummeloër. "Alle bewoners in de straat hangen vandaag de vlag halfstok. Ook hebben we een lege kraam in de straat gezet met een foto van Henk", aldus Snijders. Hij omschrijft Steinvoort als een echte organisator. "Henk had een enorm netwerk, hij heeft heel veel dingen gedaan. Een echte organisator, iedereen kende hem."
We wilden voor die mensen toch iets doen
Vanuit zijn werk voor Stichting Podiumkunsten en andere Doesburgse evenementen had hij regelmatig contact met Steinvoort. "We waren ook een tijdje buurgenoten, Henk heeft hier eerder in de straat gewoond." Omdat niet iedereen waarschijnlijk heeft gezien dat de markt is afgelast, wilde de buurt vandaag stilstaan bij het overlijden van Steinvoort. "We wilden voor die mensen toch iets doen, zodat mensen er hier even bij stil kunnen staan."
Annet Blok, bewoner en ondernemer in de Roggestraat, zou vandaag zelf meedoen met de markt met haar zilversmederij. "We spraken Henk regelmatig, hij kwam altijd even voor de tijd langs. Het is nu gewoon heel kaal en leeg", zegt ze. De organisatie van de Montmartre markt was volgens Blok altijd heel goed geregeld. "Henk kon zo goed de juiste sfeer creëren." Vandaag heeft ze haar winkel toch maar opengedaan, vooral om over het overlijden van Steinvoort te kunnen praten.

Kade-dagen ook onzeker

Door het overlijden van Steinvoort staan ook de Kade-dagen in Doesburg, die in september worden gehouden, op losse schroeven. Deze zou Steinvoort dit jaar ook voor 't eerst gaan organiseren. Hij had eind vorig jaar het evenement nog gered, door de organisatie over te nemen van een stichting die er na vijf jaar mee stopte. "Dat is heel verdrietig, voor nu is het dat niet iets wat je gelijk kunt overnemen. Maar we gaan wel nadenken over hoe dat verder kan", laat stadscoördinator Marije Monninkhof weten.
Met de markten voegde Steinvoort volgens Monninkhof echt wat toe aan de culturele agenda in Doesburg. "Hij zette kwalitatief hele goede markten neer, met kwalitatieve stands en mooie producten." Ze laat weten dat wordt gekeken of de Montmartre markten eventueel volgend jaar toch weer georganiseerd kunnen worden in de Hanzestad. "Doesburg is bij uitstek geschikt voor markten zoals deze, en ook de horeca en ondernemers doen altijd graag mee, dus dat zou heel mooi zijn."
Andere evenementen die zijn afgelast zijn de Montmartre markt bij kasteel Rosendael in Rozendaal en de brocante, boeken- en kunstmarkt op Landgoed Middachten in de Steeg.