Rivierengebied

'Het was een vuurzee', ondernemers hebben een engel op hun schouder

Ondernemers in de omgeving hebben geluk gehad.
Ondernemers in de omgeving hebben geluk gehad. © Omroep Gelderland
BEESD - Gitzwarte rook, enorm veel brandweer en jouw bedrijf dat gevaar loopt. Twee getuigen van de brand in Beesd halen opgelucht adem. "Ik heb eigenlijk alleen waterschade."
In het bedrijfsverzamelgebouw zaten volgens een getuige van de brand twee aannemersbedrijven en een reclamebureau. De man werkt aan de overkant, bij een straal- en schilderwerkbedrijf. Op de vraag van onze verslaggever of hij wist van synthetische drugs die er mogelijk werden geproduceerd, houdt hij zich op de vlakte. "Daar zeg ik liever niets over", zegt hij.
Wat hij wel kwijt wil: "Het was een zeer indrukwekkende brand, een vuurzee, alles was afgezet, enorm veel brandweerlieden. Ongekend. Je zag niks meer, het was gewoon één zwarte wolk."
We zijn op de fiets gesprongen
eigenaresse brandbeveiligingsbedrijf
Rolien van Eijkelenburg heeft op de Industrieweg in Beesd een brandbeveiligingsbedrijf. "We zaten op de camping in de buurt toen we werden gewaarschuwd dat er brand op de Industrieweg was. We zijn op de fiets gesprongen en hierheen gefietst. En dan zie je grote rookwolken en het eerste pand in lichterlaaie staan."
Zij en het straal- en schilderwerkbedrijf kunnen opgelucht ademhalen. "Ons pand is gespaard gebleven, de brandweer heeft goed geblust. Eigenlijk hebben we alleen waterschade." Dat ze gespecialiseerd is in brandbeveiliging noemt ze 'wel heel dubbel'. "Ik heb brandblussers staan en kan er niet bij komen." Ze voelt zich ook machteloos: "Je kunt niks doen, ik heb er eigenlijk geen woorden voor."
Een collega-ondernemer die een uitzendbureau heeft, had een engeltje op de schouder, vertelt Van Eijkelenburg. "Hij was tien minuten eerder met zijn kleine kinderen in de zaak. Je moet er niet aan denken wat er was gebeurd als ze nog binnen waren geweest."

'Ze moeten dat een keer aanpakken'

Dat drugs in het spel zouden zijn geweest, vindt ze een akelige gedachte. "Ze moeten dat een keer aanpakken. Ze zijn hier eerder al geweest. Wie nu met dat drugslab zijn bezig geweest moeten zich echt eens afvragen waar ze mee bezig zijn. Het is onbegrijpelijk."
De laatste van totaal liefst 44 eenheden (200 hulpverleners) keerde vanmorgen om 7.30 uur terug naar de kazerne. De brand op de Industrieweg in Beesd die een bedrijfsverzamelgebouw in de as legde wordt intern geëvalueerd, zegt Jolanda Meeder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Of er, zoals de politie vermoedt, daadwerkelijk een drugslab in het compex zat, 'kan en mag' Meeder niet zeggen.
Bekijk hier de dronebeelden van het pand dat in de as is gelegd:
Enorme ravage na brand op bedrijventerrein Beesd
Ze zegt dat bij de evaluatie van de brandbestrijding gegevens van de Omgevingsdienst Rivierenland en de gemeente West Betuwe worden meegenomen. Omgevingsdiensten zijn uitvoerende bureaus waarin gemeenten en provincies samenwerken op het gebied van milieuvergunningen en toezicht en handhaving daarop.
De gemeente laat via een woordvoerster weten: "Gelukkig sloeg de zeer grote brand niet over naar andere panden. Dit komt door de inzet van veel brandweermensen uit West Betuwe en omliggende gemeenten. We willen alle hulpverleners die actief waren enorm bedanken voor hun inzet. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen."
Wie vermoedt dat ergens drugs worden geproduceerd, roept ze op dat te melden.